Kartoffelvask

Abe efter

 

 

Den japanske abeart Macaca Fuscata er i over tredive år blevet studeret af forskerne. Et af disse studier stammer fra 1952 på øen Koshima. Man lagde regelmæssigt kartofler ud på stranden, således at aberne kunne finde dem. Det viste sig, at aberne godt kunne lide de rå kartofler, men de var åbenlyst irriterede over snavset og sandet, som fulgte med. En hunabe på atten måneder, som forskerne kaldte Imo, fandt løsningen på problemet. Hun skyllede kartoflerne i en bæk. Senere lærte hun sin mor at gøre det samme. Hendes legekammerater lærte det også – og de lærte også deres mødre det. Forskerne kunne derfor iagttage, at flere og flere aber efterhånden tilegnede sig denne nye adfærd.

 

Fra 1952 til 1958 lærte alle de unge aber sig at skylle kartoflerne, før de spiste dem. Men blande de voksne aber var det kun dem, der lærte det af deres egne børn, som gjorde dette sociale fremskridt. De andre voksne aber fortsatte med at spise kartoflerne med jord og sand på.

 

I efteråret 1958 skyllede et vist antal aber deres kartofler – det nøjagtige antal kendes ikke. Men lad os antage, at der en morgen var nioghalvfems aber, som havde lært sig at skylle deres kartofler. Den morgen lærte abe nr. hundrede sig at skylle kartoflerne.

 

OG SÅ SKETE NOGET FORBLØFFENDE:

 

Da det blev aften, var næsten alle aberne i flokken begyndt at skylle kartoflerne, før de spiste dem. Den hundrede abe havde på en eller anden måde skabt et gennembrud i abernes kultur og vaner! Men forskerne iagttog et endnu mere forbløffende fænomen, nemlig at vanen med at skylle kartofler syntes at brede sig spontant over havet til abeflokke på andre øer og på fastlandet. Det lader altså til at være sådan, at når et bestemt antal individer opnår indsigt i noget, så kan denne indsigt overføres intuitivt til hele gruppen. Hvis blot nogle få individer har en ny viden, vil den nye viden måske forblive inden for denne lille kreds. Men det ser ud til at være således, at når de, som  har opnået en vis indsigt, bliver tilstrækkelig mange – den hundrede abe – da vil den fælles viden udbredes og nå ud til næsten alle.

 

Din indsigt er nødvendig for dit team og organisationen – du er måske ”den hundrede abe”…

 

(Den hundrede abe, Ken Keyes Jr.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: