Fedt at være nummer 1

 

 

Der vil til OL i Kina næste år i gennemsnit være 1/10 sekunder mellem guld og sølvmedaljerne hver gang det måles på tid. Sådan har det været i snit til de sidste mange olympiader. Det svarer stort set til den tid det tager at blinke med øjet. Ikke meget, men i sportsverdenen en verden til forskel. Det samme gælder i den private og offentlige sektor. Det er marginaler som kan afgøre positionerne.

Det er sværere at fastholde din førerposition end at opnå den
Det har ofte vist sig, at det efterfølgende er uhyggelig svært at fastholde sin førerposition. Nr.2 prøver hårdere for der er jo et helt klart mål at gå efter. Det kan næsten udvikle sig til en ”jagt på nr.1”, eller en ”erobring af guldet”. Nr.1 derimod har ikke nogen foran at gå efter. Her stilles der helt andre krav. Største udfordring for morgendagens succes er for mange din succes i dag.

Faldgrupper du skal passe på
Hvis det er dig selv det drejer sig om, kan du med fordel holde øje med følgende faldgrupper:

  • Handletid er blevet til Taletid! Efter sejren går der nu en del tid med at tale om hvordan du gjorde, hvordan det føltes og hvad der lå forud for din sejr. Men alt imens du taler om det, kunne du have brugt tiden til at handle. Tag pænt imod pokalen, sæt den så i skabet og kom i gang igen!
  • Nysgerrigheden forsvandt! Det er en stor tilfredsstillelse at nå sit mål, og mange når da også OL… men kun ét OL! Det er de færreste der når at deltage som aktiv ved mere end ét OL. Nysgerrigheden, ærgerrigheden og hvor meget du brænder for at nå mere og længere er mindre – og hos nogle decideret forsvundet. Glæden er ikke den samme mere.
  • Den titel tilhører mig nu! Det kan den aldrig komme tid. Det kan godt være det er din lige nu, men du fik den kun fordi du knoklede for det. Succes avler ikke automatisk fortsat succes. Det gør talent, vaner og vedholdenhed til gengæld.

…men hvad kan jeg så gøre for at fastholde min placering?

  • Du skal ikke fastholde placeringen, men udvikle den! Stol på din passion for emnet og arbejd hele tiden indenfor dit ”passions-område”*. Når du viser din passion og engagement bliver du med ét også yderst troværdig. Det bliver tydeligt at du mener hvad du siger og i handling lever op til det. Det giver energi, og er sikkert den bedste jobsikkerhed du nogensinde får.
  • Lær af dine sejre! Det er korrekt at vi lærer af vore nederlag – og måske også mere end vi lærer af vores sejre. Problemet er blot at vi ofte helt glemmer at lære af vores sejre. Vi fejrer dem, holder fest, nyder opmærksomheden, taler gerne om det… men evaluerer ikke efterfølgende. I teamudvikling ses det ofte i øvelserne, at to grupper i konkurrence bruger meget forskellig tid på den efterfølgende evaluering. Taberholdet kan bruge laaaaang tid på at få talt ud om hvad der skete og hvorfor. Vinderholdet er bare klar til næste kamp – her og nu – uden nogen form for evaluering. Evaluering betyder jo at man arbejder på at blive bedre end sig selv.
  • Attitude og Vane! Attitude er når vi lærer at tænke rigtigt uden handling. Vaner er når vi lærer at handle rigtigt uden at tænke over det. Attitude kan gøre en meget stor forskel. Som underviser, leder, medarbejder, studerende eller hvad du er, vil din attitude kunne åbne mange døre. Døre din faglighed ikke kan åbne alene. Talent er ikke nok i sig selv. Beskriv din bedste leder nogensinde og du vil opdage at det hurtigt bliver hans eller hendes attitude du beskriver – ikke det faglige. Forsøg eksempelvis at have den bedste attitude af alle omkring dig i 3 dage i træk. Hvis en anden har en bedre attitude skal du starte forfra.

* Jeg har valgt at bruge ordet Passion selvom det ikke er så dansk som Lidenskab. Passion rammer imidlertid bedre den mening jeg søger. Jeg vil gerne fastholde danske ord, men meningen med budskabet træder her tydeligere frem.

 

Kilde :  www.lindeblad.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: