Jubiii – hverdagen venter

 

 
 
Her er alle de gode ting, ved at komme tilbage til hverdagen og jobbet:
 
Vi holder af hverdagen, fordi …
 1. l Man slipper for at være sammen med partner/familie i døgndrift
 2. l Det er ikke helt så vigtigt, hvordan vejret er (selv om det er træls at cykle på arbejde i regnvejr)
 3. l Man kan få fat i folk igen
 4. l Man kan altid komme på nettet og folk svarer på mail
 5. l Man skal smage kantinens mad igen
 6. l Man kan glæde sig over at næste shorts-/bikinisæson er langt væk. Dvs. man kan spise løs de næste cirka ni måneder.
 7. l Man slipper for synet af mandlige kollegers stikkelsbærben og kerne- lædersandaler, især hvis de også har hvide sokker på.
 8. l Man kan snart lakere negle og barbere ben for sidste gang i år
 9. l Man slipper for at høre om Tour de France i lang tid
 10. l Man kan igen få en fyraftensbajer
 11. l Man behøver ikke finde på spændende ting at lave i 12-14 timer hver dag
 12. l Man kan gå tidligt i seng igen
 13. l Man har altid adgang til vaskemaskine, opvaskemaskine og sin egen seng
 14. l Man kan igen koncentrere sig om det væsentlige i sit parforhold: Planlægning, madpakker, afhentning af børn.
 15. l Man kan glæde sig til, at der kun er ca. 145 dage til juleferien
 
 
 
Hører du til dem, der begræder feriens afslutning og måske endda lader de sidste fridage spolere tanken om, at hverdagen venter? Så læs med her og lær at se sagen fra den positive side.
I disse dage synger sommerferien på sidste vers for mange, og vi skal snart indstille os på at komme tilbage til den vante gænge med job og hverdagsliv.
Men hvor sjovt er det efter to-tre-fire ugers ferie, frihed og (forhåbentlig) fede oplevelser? Ikke altid supersjovt, synes de, der bliver ramt af sensommer-blues de sidste feriedage. Jobbet og hverdagens rutiner kan virke helt uoverskuelige, og man får lyst til bare at fortsætte sommerferien i det uendelige. Enten fordi den har været fantastisk eller fordi man måske ikke nåede alt det, man havde forventet. F.eks. at få slappet helt af og ladet op.
 
Hvis man har det på den måde, kan en af forklaringerne være en helt skæv opfattelse af både sommerferien og hverdagen, mener konsulent og forfatter Sanne Udsen, som skriver bøger og holder foredrag om bl.a. spilleregler, socialisering og takt og tone på arbejdspladsen.
»Selv holder jeg meget af ferien, ingen tvivl om det, men det nytter jo ikke noget, hvis sommerferien er det aller-aller-vigtigste i ens liv, som man har indtryk af at bl.a. charterbranchen gerne vil gøre det til. Hvis det er ferien, der får en til at holde resten af året ud, så er der jo et eller andet helt galt. For når alt kommer til alt, så består ens liv af hverdage, som Dan Turéll også påpegede. Hvis man ikke kan holde dem ud, er det ikke godt,« siger Sanne Udsen.
 
Så her må man altså se grundigt på sit hverdagsliv og finde ud af, om der er noget, der skal laves om, så man bliver mere tilfreds med det.
»Men hvis man bare hører til dem, der har det lidt svært med at komme tilbage på jobbet og komme op i omdrejninger igen, så bør man sørge for at lægge sin ferie sådan, at man kommer tilbage, mens de andre stadig er på ferie. Så kan man starte stille og roligt, og ingen lægger mærke til, at man kommer lidt sent og går lidt tidligt,« siger Sanne Udsen.
 
Det kan man af gode grunde ikke nå i år, men man kan huske det næste år.
»Og så er det selvfølgelig en særlig god idé at sørge for at vende tilbage til jobbet, når ens chef er på ferie,« tilføjer hun.
»Man skal nok også sørge for ikke at lande fra Fjernøsten søndag aften, før man skal sidde på pinden klokken 9 mandag morgen,« siger Sanne Udsen, som også foreslår at man prøver at holde den første hverdag efter ferien fri. »Det er der nogen, der gør, og det kan måske hjælpe lidt, hvis man hører til dem, der bliver trist over, at ferien er forbi.«
 
Sanne Udsen mener, at man derudover skal prøve at låne et par tricks fra dem, der ligefrem glæder sig til at komme tilbage på pinden. For dem er der masser af, og de er gode til at se det positive i, at ferien er slut.
»Hvis man har et arbejde, man synes er spændende og ellers har en ok hverdag, så kan det faktisk være helt rart at komme tilbage til arbejdet. Mange har det sådan, at det var da skønt at være på ferie med familien, men nu har man sørme også fået set hinanden i denne omgang,« siger hun.
»Det kan også være, at man er trist og skuffet, fordi ferien ikke har levet op til ens forventninger. Man kan godt have en ferie, hvor alting er gået galt: Det har regnet, børnene har været utilfredse, tingene har bare ikke været i orden osv. Eller hvis man har haft travlt og egentlig ikke rigtig føler, at man har haft ferie,« siger Sanne Udsen.
»Man skal generelt passe på ikke at skrue forventningerne alt for højt op. Før ferien tænker man jo, at tre uger er uendeligt længe. Det er det bare ikke. Man tror, at man kan nå alting på tre uger. Det kan man ikke. Og så bliver man skuffet over sine egne manglende præstationer på feriefronten,« siger hun og foreslår, at man gør en indsats for at huske alle de gode ting, der også er ved jobbet og ved hverdagen.
»Måske glæder man sig til at snakke med kollegerne igen, eller i hvert fald nogle af dem. Og der er nok også nogle bestemte arbejdsopgaver, man glæder sig til, i stedet for kun at fokusere på hadeopgaverne og de 5.000 mails, der venter.«
Men også helt banale ting som at kunne tage sit pæne tøj på igen er værd at tage med, når man laver sin mentale liste over gode ting ved hverdagen.
»Man slipper for at gå i klip-klapper og svede hele tiden. Man skal ikke bruge energi på at finde vej og tjekke, om man nu har husket pas og billetter. Det kan i det hele taget være vældig rart at komme hjem til noget, man kender, så man kan slappe af i sine vante omgivelser. Det er nok også baggrunden for, at mange er glade for at have et sommerhus. For der kommer man helt væk fra hverdagen, men alligevel til noget kendt, så man kan slappe af,« siger Sanne Udsen.
Ifølge hende oplever mange, at de faktisk har lyst til at komme på arbejde igen, hvis ferien har været rigtig god. Så har de nemlig fået ladet op, og nu skal de bare hjem og tage fat.
»Og så skal man huske, at sommeren ikke er forbi, selv om ferien er forbi for i år. I august og september er det stadig sommer og sensommer, der er dejlig sommerstemning i byen, og det er nu, man skal have sig en fyraftensdrink med kolleger eller venner eller hjemme i haven.«
 

Sensommer-blues
»Der er en ting, der er stensikkert, når jeg holder ferie: At jeg, i weekenden inden ferien slutter, altid får en kæmpe nedsmeltning over, at ferien er ved at være forbi. Det er egentlig ikke så meget tanken om selve jobbet, der slår mig ud. Men jeg kan ikke lade være med at få et billede af mig selv som en lille mus, der skal tilbage til sin trædemølle, og jeg ville ønske, at jeg bare kunne blive ved med at holde ferie i al evighed. Men på den anden side ved jeg også med mig selv, at jeg slet ikke ville egne mig til at dalre rundt i ubegrænset tid, og at det jo netop er det, der gør ferien så dejlig: At man ved, at man skal tilbage til rutinen igen.«

Kvinde, 44 år

»Når arbejdet truer et par dage ude i fremtiden, bliver jeg underligt kold og tung. Lidt fjern som om den ubekymrede happy go lucky-stemning fordamper ud af min krop. Det er en fornemmelse af uvirkelighed, som bliver stærkere, jo bedre ferien har været og jo længere, jeg har befundet mig fra Danmark. Jeg begynder at børste sandet af mine shorts og se på skjorter og jeans, der har hængt i skabet i de uger, jeg har været på ferie. Som om tøjet er en slags fortryllet arbejdsuniform, der vil »klæde mig på« med selvtillid til det næsten glemte liv på arbejdspladsen.«

Mand, 47 år

»Jeg husker et år, hvor jeg kun havde taget to ugers sommerferie og således mødte på arbejde mandag umiddelbart efter at være landet med flyveren fra Grækenland aftenen før. Som sædvanlig var der morgenmøde og chefen ville vide, hvad vi have gang i. »Du, der kommer lige fra ferie, må jo være frisk og veludhvilet med hovedet fuld af idéer,« sagde han til mig, men det var lige præcis, hvad jeg ikke var, og mit hoved var absolut tomt. Det endte med, at jeg måtte kæmpe med en af hans egne dødfødte idéer resten af ugen. Og så var det, jeg lovede mig selv aldrig at starte på arbejde igen dagen efter ferierejsen.«

Mand, 42 år

»Jeg har efterhånden fundet ud af, at hvis jeg bruger det sidste par dage før sommerferien på at få afsluttet projekter, lavet overlevering, få svaret på og ryddet op i mails, rydde op på skrivebordet osv, så har jeg ingen løse ender, der for alvor kan forstyrre min ferie, heller ikke sidste del af den. Der er simpelthen ikke noget at gå og gruble over, og det hjælper meget på min tendens til tristhed over, at ferien snart er slut.«

Kvinde, 39 år

»Man har lyst til at blive vildt uansvarlig og bare blive væk, stikke af og lade alt det professionelle flyde. Men man er fornuftig. Man tager sig sammen. Man er et ordentligt menneske. For man ved, at efter to-tre dage måske en uge eller to er man tilbage i tandhjulet som den pligtopfyldende funktionær, man føler, man er, når kontrasten til ferielivet er allerstørst.«

Mand, 45 år

»Jeg har en bekendt, hvis mor stort set fra feriens første dag græmmer sig over, at det snart er ved at være slut igen. Hvis de for eksempel er ude at rejse en uge, kan hun allerede på andendagen sidde med tårer i øjnene ved tanken om, at det snart er slut i stedet for at nyde de dage, der er tilbage. Det er så grelt, at hendes dårlige humør nogle gange smitter af på resten af familien, som føler, de skal lave alle mulige krumspring for at peppe moderen op igen.«

Kvinde, 44 år

»Min far på 57 år er ingeniør og har meget travlt til hverdag. Når han endelig har ferie, nyder han den, lige indtil den sidste weekend før arbejdet kalder. Så længe jeg kan huske, har det altid virkelig pint ham at tænke på, at han skal tilbage til overarbejdet. Han sover slet ikke om natten flere dage før, han skal på arbejde igen, med det resultat, at han er udmattet og overhovedet ikke frisk og veludhvilet efter ferien, når han møder kl. 8 mandag morgen. Så selv om vi har været på en dejlig ferie sammen, føles det næsten som spild, når han alligevel ikke vender tilbage til arbejdet med ny energi.«

Kvinde, 27 år

 

Kilde : Berlingske 27 juli 2007

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: