En hvid elefant

 
 

Blandt de over 1.000 teams, som jeg har mødt og arbejdet sammen med, har jeg mødt rigtig mange succesfulde, og jeg konstaterer, at alle mennesker træffer forkerte beslutninger. Forskellen på dem, der når i mål, er, at de bliver ved med at korrigere kursen, når de ser, at det de gør, ikke fungerer. Andre derimod bliver ved og bygger en hvid elefant.

 

Udtrykket "en hvid elefant" stammer fra Østasien, hvor man i Burmesien anser albinoelefanter for hellige. De er meget skrøbelige, kan ikke arbejde og skal passes med den største omhu. Skulle man forære en hvid elefant til nogen, ville man give den til sin værste fjende, for pasningen af den ville forvalte al formue.

Et eksempel på en hvid elefant er Londons Millinium Dome, som den britiske regering byggede for at fejre årtusindeskiftet, men lige siden har det været – og er stadig – en gigantisk underskudsforretning. Et andet eksempel er, at man i forbindelse med sommer-OL i 1976 byggede et olympisk stadium i Montreal. Det kostede 2,3 milliarder dollars at bygge og står i dag tomt det meste af året. I Nordkorea gik man i gang med at opføre Ryugyong Hotel som pendant til store vestlige monumenter som Sears Tower. Hotellet står i dag som en tom betonskal og vil formentlig aldrig blive færdigbygget. Projektet kostede 2% af det nordkoreanske BNP. Concorden er et kendt eksempel på en hvid elefant. Kun 14 fly nåede at se dagens lys på trods af, at udviklingsomkostningerne svarede til over hundrede fly. Concorden blev aldrig en økonomisk succes og fløj sidste gang i 2005. Kritikere af den amerikanske rumfærge vil også mene, at den er en af USA’s store hvide elefanter i forhold til andre former for rumfærd.

Nogle projekter starter som hvide elefanter, men ender alligevel med at skifte kulør. World Trade Center fik hurtigt kælenavnene Nelson og David efter de to Rockefeller-brødre, som stædigt insisterede på projektet på trods af Manhattans faldende huspriser i midten af 70’erne. London har også haft sin hvide elefant i form af The Ducklands. Et gigantisk byggeprojekt der kulminerede med 80’ernes mætning af markedet. Bygningerne stod tomme og var til stor gavn for britisk satire, men er i dag blevet et finansielt centrum.

Sådan gør du, for at dit projekt ikke ender som en hvid elefant:

 

1)     Se de grufulde sandheder i øjnene. Ofte bruger vi eufemismer til at blødgøre tingene: "Jeg kom lidt for sent" – nej, du kom for sent. "Jeg ryger nok lidt for meget," – nej, du ryger… for meget. En eufemisme pakker tingene ind, lægger et røgslør over problemerne og giver os intet incitament til at handle. Se derfor de grufulde sandheder i øjnene, også selv om der er smerte forbundet med det.

 

2)     Se den nye fremtid du gerne vil skabe – og den skal være positiv. Har du erkendt, at du er ved at bygge en hvid elefant, så er du nødt til at se en anden og ny fremtid, der giver dig energi. Her nytter det ikke at være pessimistisk, hvilket typisk kommer af en frygt for at blive såret. Til gengæld kræver det mod. Find derfor modet til at gøre det, du virkelig gerne vil – i stedet for at lede efter motivationen i noget, som du basalt set ikke gider. På den måde er energi ikke længere noget, du skal lede efter – men noget, du skal forsøge at styre.

 

3)     Skab dig en ny fremtid. Når du har set den verden, du gerne vil skabe, skal du gøre det. Omgiv dig med mennesker, der giver dig energi. Nogle mennesker får os til at stråle, hvor vi i selskab med andre slet ikke stråler. Brug derfor mindre tid med mennesker, der trækker dig ned, og mere tid med dem, der trækker dig op.

 
Kilde : © 2001-2007 theMcompany.com – Martin Erichsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: