Julefest eller juledrama – Sådan klarer du konflikterne

 


 
Familiesamværet kan hurtigt blive en mindre krigsskueplads af intriger og sårede følelser. Læs erhvervspsykolog Majken Matzaus gode råd til, hvordan du får det bedste ud af julen med familien.
 
Sådan klarer du konflikterne

Uhensigtsmæssig konflikthåndtering

• Sarkasme

• Offertankegang

• At sige ok og bære nag

• At forsøge at håndtere konflikten under følelsesmæssig ophidselse

• At skændes om at få ret

• At bringe fortiden ind

• At placere skyld – at dømme

Hensigtsmæssig konflikthåndtering

• Behandl den anden parts følelser med respekt

• Tag ansvar for egne handlinger

• Tilbyd en undskyldning, hvis påkrævet

• Bliv i nuet – bring IKKE fortiden ind

• Bliv ved emnet – bring IKKE andre emner ind

• Bed ikke den anden part om at ‘føle’ anderledes

• Lyt med et åbent sind – sæt dig ind i modpartens situation

• Hav overensstemmelse mellem verbal og non-verbal kommunikation

• Fokuser på sagen, ikke på personen

 
Det siges at julen er hjerternes fest. Men mange mennesker har blandede følelser for julen og det intense samvær med familien. Der kan let opstå et spændingsfelt mellem tårnhøje forventninger og ønsker på den ene side – og sårede følelser på den anden side.
 
Ridser i glansbilledet
Samvær, spisning, gaver og familieidyl. Glansbilledet får let ridser i lakken. Ingen højtid eller tradition er mere gennemsyret af forventninger og glansbilleder end julen. Både voksne og børn har myriader af indre billeder, historier og forventninger til julen. Forventninger er langt fra altid bevidste, og de er sjældent samstemmende. Og juledage med familien afviger i praksis tit fra de romantiske idealbilleder.
 
Afstem forventninger
En hel enkel forudsætning for en god jul, hvor mange mennesker skal koordinere og være sammen, er at afstemme forventningerne. Når der opstår konflikter, er det fordi forskellige behov og ønsker kolliderer. Vi bliver sårede, og så reagerer mange mennesker med irritation, vrede og afstandtagen.
 
Der er stor forskel på børnenes ucensurerede reaktioner, og de voksnes mere uigennemskuelige reaktioner. Men når der opstår konflikter, er det oftest, fordi forskellige behov kolliderer. Og det er der ’gode’ forudsætninger for i juletiden.
 
Sæt ord på
Det er en god idé at sætte ord på de forskellige forventninger. Tal om, hvad hver især glæder sig til at lave i juleferien. Hvilke ønsker og behov har hver enkelt til samvær, feriedage, julegaver, værts-skab osv. I behøver ikke blive enige, men prioriter på en måde, så alle får opfyldt behov.
 
Typiske konfliktemner er, hvem der skal have værtsskabet juleaften, hvem, der kommer og hvem der ikke kommer. Her træder hele vores psykologiske historie i kraft, og vores personlige følelser af at være inkluderet eller ekskluderet.
 
Hvis I aftaler spillereglerne på forhånd, og undgår at forvente alle har de samme ønsker og behov, kan mange potentielle spændinger og konflikter tages i opløbet. Mange spændinger i familier handler nemlig om, at vi har uudtalte ønsker og forventninger til hinanden. Og så projicerer vi det pres over på hinanden.

Foto: Bjarke Ørsted
Tag ansvar for egne følelser
En projektion er en overføring af følelser og forventninger til et andet menneske. Hvis jeg fx bliver såret over, at min søster ikke har inviteret mig til sit julearrangement, eller over at min mor ikke lytter til mine ideer til andestegning, eller over at min onkel spørger til min ex-mand, så hører følelsen af sårethed altid hjemme hos mig selv. Hvis jeg bliver vred på min søster, min mor eller min onkel har jeg projiceret min sårethed over på dem, og så er der grobund for en konflikt.
 
Så et godt råd jul eller ej. Tag ansvar for dine egne følelser frem for at projicere dem over på andre.
 
Lyt efter dig selv
Dine ønsker og behov er ikke nødvendigvis i overensstemmelse med familiebilledet. Mange mennesker har svært ved at lytte til sig selv og sige fra overfor familien. Det betyder, at vi bliver stressede over de mange julearrangementer i stedet for at nyde ferien og gearer ned.
 
Vi får let blandet fortiden sammen med nutiden, og mange mennesker oplever skyldfølelse, hvis de siger fra overfor svigerforældre eller andre familiemedlemmer. Og så får projektionerne for alvor frit spillerum. Får man ikke lyttet til sig selv, opstår følelsen af at "ofre sig" for familieidyllen og det er bare slet ikke vejen til en harmonisk jul.
 
Så husk at lytte efter din egen indre stemme og prioriter dine arrangementer. Sig ikke ja til noget, hvis du ikke har både hjertet og energien med. Husk, at hvis svigerfamilien bliver skuffet og vred har de ikke taget ansvar for egne følelser, men har istedet projiceret dem over på dig.
 
Alt for mange konflikter skyldes projektioner af følelser og forventninger – og det er i direkte modstrid med hver enkelt menneskes frie vilje.
 

Kærlighedsbudskabet
Når alt dette er sagt, er julen stadig glædens fest. Julen er tiden, hvor vi forsones og tilgiver hinanden, og hvor kærligheden overvinder gamle spændinger og konflikter. De særlige timer, hvor julefreden sænker sig over hele landet, rummer en unik, kollektiv energi af medfølelse, kærlighed og samhørighed.
 
Det er denne kollektive følelse, der gør julen til noget særligt. Og det er denne følelse som healer og spreder lys i det enkelte menneske og i familierne.
 
Lad ikke hurtigt opfarende følelser og spændinger ødelægge energien fra julens kærlighedsbudskab. Konflikter er naturlige, og altid til stede mellem mennesker, der vil noget forskelligt. Men brug denne smukke energi til at heale fortiden, og sætte en ny kurs for fremtiden, hvor samhørighed og forskellighed går i hånd i hånd.
 
Kilde : Majken Matzau

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: