Kierkegaard som coach

 
Kierkegaard  har faktisk allerede i 1859 defineret hvad coaching reelt er.
 
 
»At man, når det i sandhed skal lykkes en at føre et menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest må passe på at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er hemmeligheden i al hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden. For i sandhed at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mere, end han – men dog vel først og fremmest forstå det, han forstår. Hvis jeg ikke gør det, så hjælper min mereforståen ham slet ikke. Vil jeg alligevel gøre min mereforståen gældende, så er det, fordi jeg er forfængelig eller stolt, så jeg i grunden i stedet for at gavne ham egentligen vil beundres af ham.

Men al sand hjælp begynder med en ydmygelse: hjælperen må først ydmyge sig under den, han vil hjælpe og herved forstå, at det at hjælpe ikke er det at herske, men det at tjene, at det at hjælpe ikke er at være den herskesygeste, men den tålmodigste, at det at hjælpe er villighed til indtil videre at finde sig i at have uret, og i ikke at forstå, hvad den anden forstår.

 
 Søren Kirkegård – »En ligefrem meddelelse« – 1859
 
 
 

Andres definitioner :
 
Stig Kjerulf definerer coaching som : En metode, der igennem en proces lukker op for dine potetialer – således at du kan udnytte dine styrke områder.
 
Sofia Manning definerer coaching som : Coaching handler om at hjælpe andre med at finde ud af, hvad de vil, hvad der forhindre dem i at opnå det – og hjælpe
dem med at opnå det på en ærlig, effektiv og sjov måde.
 
 
 
Coachens opgave er således ikke at sige , hvad man kan, skal, må, eller vil, men coachens opgave er at stille de rigtige spørgsmål. Og de rigtige spørgsmål, ja, det er de spørgsmål, der åbner op og får en person til at se ind i sig selv, mærke efter og tage bestik af, hvordan det går, hvad der ikke går, hvad der måske er helt galt, hvor man gerne vil hen, og hvordan man kommer der. At coache er således set at fremelske eller opbygge noget der allerede ligger som kim i personen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: