Her er de moderne opslagsværker

 
Den tid er forbi, da viden blev hentet i en leksikon i reolen. Nu er det internetsider, som skal tjekkes. Se her, hvilke sider, de let kan blive dine nye favoritter.
 

Af HENRIK ØRHOLST, PA Consulting Group

 

I gamle dage stod der et leksikon i alle dannede hjem. Det gælder lige fra den klassiske Salmonsen og til den seneste krampetrækning inden for papirleksika – Den Store Danske Encyklopædi.

Det er ved at være et overstået kapitel. Kun bognørder (som mig selv) kan finde på at købe den slags på papir, og det kan der være gode forklaringer på.

Det lader vi ligge denne gang. Mere interessant er det at se på, hvad det er for nogle hjemmesider, som kan være kilderne til viden og underholdning. Og lige som i andre sammenhænge er der altid nogle foretrukne favoritter.

Også tv-kanaler, hvor de fleste danskere lader fingrene danse hen over de første kanaler på fjernbetjeningen, er lige konservativt i valget. Det er det sikre valg. Hver gang.

Der er ni steder, som jeg bliver ved med at besøge igen og igen. Mindst en gang om dagen kommer jeg lige forbi, for at se om der er noget interessant.

Jeg har udeladt aviserne og andre nyhedsmedier. Næsten. Der er en enkelt undtagelse. En indisk avis.

http://www.youtube.com

Det er en adgangsbillet til nostalgi, underholdning og nørdede ting. Her kan man finde alle mulige indslag, og det er morsomt at gå tilbage i tiden og finde vintage-reklamer for Trabant, Wartburg og andre utraditionelle bilmærker, som ikke rigtig findes længere i virkeligheden. Og det er altid interessant at se, om politikerne op til folketingsvalget gør en forskel for vælgerne i dette medie, som er et overflødighedshorn af viden og underholdning.

En dag havde jeg besøg af en af mine venner. Vi havde aftalt at se en dvd-film, men inden vi kastede os over den, var der lige et par ting på Youtube, jeg ville vise. Det endte med, at vi brugte fem timer i træk på at sidde og kigge på gamle indslag med Kojak, Barry White, Slade, Sweet og alt muligt, som var populært dengang, arbejdsløshed var noget, der fandtes i virkeligheden og ikke bare i historiebøgerne.

http://www.airdisaster.com

Det er den ultimative flyskrækside. Her er der en komplet oversigt over alle flyulykker, der har været i tidens løb. Man kan søge på forskellige flyselskaber, datoer og alt mulig andet, så man kan få en fornemmelse.

På den første side finder man ”This day in history”, og så ved gæsten på hjemmesiden lige præcis, hvilken ulykke der tidligere er sket på netop denne dag, herunder også opgørelsen af antallet af døde. Lad være med at besøge denne side, hvis De lider af flyskræk. Det vil være en guldgrube af viden for den paranoide, der lider af flyskræk.

http://www.tompeters.com

Min hemmelige kilde. Tom Peters er medforfatter til en af verdens bedste og mest solgte managementbøger – ”In seach of excellence”. Den er skrevet for 25 år siden, og den kendte managementguru har efterfølgende været flittig ved tastaturet, og derfor står der mange bøger af ham i min reol. I modsætning til mange foredragsholdere, kan man gå direkte ind og downloade hans slides fra tidligere foredrag og lade sig inspirere og låne et citat eller to.

Tom Peters elsker at bruge citater, når han holder indlæg. Desværre er det hele bare på engelsk, men i en tid da globalisering ikke er et fremmedord, men hverdag, kan der godt indsniges en engelsk slide eller to i en dansk PowerPoint-præsentation.

http://www.boliga.dk

En af de bedste ejendomsboligsider i Danmark. Her er der et overblik, over den aktuelle status på boligmarkedet her-og-nu. Her er der et overblik over, hvor mange prisnedsættelser eller prisstigninger, der er sket i dag. Og der er samtidig en velunderbygget søgefunktion, således at det er muligt at søge på alle kriterier, der påvirker beslutningen om køb af en given bolig. Den hjemmeside besøger jeg mindst en gang om dagen, og i en tid, da nummeret på ejendomsmæglerens BMW ikke længere bevæger sig opad, men nærmere nedad, er http://www.boliga.dk et af de bedste steder at få den aktuelle boligpuls her og nu.

http://www.google.com/trends

Google har altid noget spændende at byde på, og antallet af tjenester bliver større og større næsten for hver dag. Google-trends angiver, hvor meget et bestemt ord bliver googlet. Det kan opgøres på land, region eller sprog. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, om et bestemt ord er interessant eller ej for et givet land. Men de fleste kender det at besøge http://www.google.dk for at tjekke et udtryk. En oplagt afløser for trendspotternes selvudnævnte statusbevidsthed. ”Lean”, som er et af de mest udbredte management-ord lige nu (efter flere år på bagen), bliver således googlet mest i USA, mens Danmark styrter ind på andenpladsen.

http://www.timesofindia.com

Times of India er en af mine favoritaviser. Her er nyhederne anderledes, og det er et godt supplement til morgenavisen og giver en fornemmelse af, hvordan verden ser ud på den anden side af jordkloden. Fornylig var en af hovednyhederne, at en managementprofessor er blevet arresteret for diamanttyveri. Det var dagens mest læste nyhed. Det er også det emne, som flest har kommenteret, og her er det tankevækkende, at de fleste kommentarer kommer fra udlandet. Og cricket-fans kan finde masser af information om det meget komplicerede spil, som optager inderne mere end noget andet. Det skal lige være livet blandt Bollywood-skuespillerne, som automatisk er noget, der tiltrækker forsider og dermed læsere.

http://www.wikipedia.dk

Et amatørleksikon, som er gratis, og som er drevet af brugernes interesser og lyst til at dele deres viden med andre. Alle undersøgelser viser, at troværdigheden er på niveau med de traditionelle papirleksika, men dette internetbårne leksikon har endnu ikke fået den samme troværdighed som papiret. Her er der viden om alt. Wikipedia findes i flere forskellige sporgversioner. Den engelske er den mest udbyggede, men den danske er også kommet godt med. Her findes der også information om personer, der ikke altid vil fortjene så mange linjer i et papirleksikon. Her er der masser af viden om eksempelvis Otto Leisner. Der står bl.a. at han i 1933 kom i lære hos FDB, hvor han blev kollega med Anker Jørgensen, Finn Søeborg og Poul Bundgaard. Der er således en masse viden at trække på. Også i den mere underholdende ende, men altid sobert og seriøst arbejde.

http://www.easyjet.com

Der er ikke mange rejsemuligheder hos dette discount-flyselskab, men de har den bedste hotelhjemmeside. Måske ikke ud fra objektive it-kriterier, men ud fra en praktisk synsvinkel, hvor det handler om at finde det bedste hotelværelse til den bedste pris. De gange, jeg har svigtet denne hjemmeside, fortryder jeg det altid, når jeg står i et hotelværelse, der blev moderniseret i midten af 1980’erne og stadig lugter af cigaretrøg. Uanset hvor i verden jeg skal hen, er det altid siden her, som turen går forbi, efter flyrejsen er valgt. Og det er meget effektivt og praktisk.

http://www.trunkmonkey.com

Der er ikke så meget løbende nyheder, men internettet er også stedet, hvor der skal være noget, som er morsomt. Besøg trunkmonkey og døm selv. Klippene findes også på Youtube

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: