5 måder at kommunikere bedre på

 

 

 
1.Lyt med øjnene
Vi meddeler os ikke kun med ord. De udgør kun 7 procent af al kommunikation – 38 procent er betoning og 55 procent kropssprog – så læg mærke til, hvad der gemmer sig bag ordene, når du taler med nogen:

Holdningen: spændt eller afslappet, sammenkrummet eller åben?
•  Ansigtsudtrykket: passer det til ordene?
•  Hænderne: knyttede eller åbne, spændte eller afslappede?
•  Øjnene: er der kontakt?
•  Bevægelserne: svarer de til, hvad der bliver sagt?

2 Se bort fra uvanerne
Bliver du nemt hægtet af, hvis nogen hakker og stammer, har en irriterende stemme eller bare ikke er særlig god til at udtrykke sig? Øv dig i at se bort fra den slags distraherende detaljer. Du hører alting meget tydeligere, når du indstiller dig på at lytte i stedet for at finde kritikpunkter. Men lad være med at gå ud fra, at tolerancen også gælder den anden vej. Sørg for at slippe af med dine egne uvaner hurtigst muligt, hvis du vil høres.

3. Begrav dine fordomme
Fordomme forplumrer enhver samtale. Gå på jagt efter forudfattede meninger hos dig selv, og giv dem dødsstødet. Und dig selv at høre, hvad der bliver sagt
4.Vent med at tænke
Nogle eksperter i kommunikation anbefaler, at man lytter ud fra en bestemt systematik (fx ved at tænke på formål, hensigt, bevis osv.) Men på den måde skaber du en indre dialog i dit eget hoved, som forstyrrer modtagelsen. Du får langt større udbytte af at modtage budskabet helt åbent og ufiltreret uden først at forsøge at strukturere eller vurdere det. Betragt din hjerne som processoren i en computer, hvor de forskellige data strømmer ind og bliver lagret, som de er. Du kan bearbejde dem senere.
5. Lad andre tale færdig
Af en eller anden grund er vi altid først på udkig efter alt det, der ikke stemmer overens med vores egne meninger – hvorefter vi straks afbryder og giver os til at argumentere imod. Tænk over, hvor lidt du selv bryder dig om at blive afbrudt, og vent med dine indvendinger, til du har hørt det hele og givet dig tid til at overveje, om der alligevel skulle være noget fornuftigt i det, der blev sagt.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: