Du kan forbedre din ydeevne med helt op til 15 procent vha. musik.

 

Madonna kan få dig til at yde op til 15 procent mere, når du løber. Foto: AFP

 

Den rette musik – bla. Madonna og Queen – kan få løbere til at forøge ydeevnen med helt op til 15 procent.

Hvis du er løber og gerne vil forbedre din udholdenhed uden at træne endnu mere, så bør du lade dine øjne løbe ned over denne artikel.

Musik til løbet
1 The heat is on
2 Everybody needs somebody to love
3 Ouverturen til Wilhelm Tell
4 Born to be wild
5 I feel good
6 Don’t stop till you get enough
7 I will survive
8 The best
9 Våren

1-3: Hvis du vil give den fuld skrue − 85 procent af maksimal puls
4-5: Hvis du vil op i de høje omdrejninger − 75 procent af maksimal puls
6-7: Lidt mere ro på – 65 procent af maksimal puls
8-9: Mere almindeligt løb − 55 procent af maksimal puls

Kunstnere:
1. Glenn Frey
2. The Blues Borthers
3. Rossini
4. Steppenwolf
5. James Brown
6. Michael Jackson
7. Gloria Gaynor
8. Tina Turner
9. Vivaldis »Fire årstider«

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Brunel University i London kan du forbedre din ydeevne med helt op til 15 procent, hvis du blot sørger for at indstille din Ipod eller MP3er til at spille den helt rigtige musik på løbeturen.

Costas Karageorghis fra det engelske universitets School of Sport and Education er kommet frem til resultatet efter et forsøg med 30 deltagere, der har lyttet til bl.a. Queen, Madonna og Red Hot Chilli Peppers, mens de løb på løbebånd. Deltagerne blev bedt om at løbe i takt med musikken og formåede til de rette sange at yde op til 15 procent ekstra.

Dermed bekræfter forsøget, at musik er godt for præstationsevnen. Således har en løber som etioperen Haile Gebrselassie gennem mange år benyttet musik til at forberede og forbedre sit løb. Bl.a. sangen »Scatman« af Scatman John. Haile Gebrselassie er i øvrigt indehaver af verdensrekorden i maraton på to timer, tre minutter og 59 sekunder.

På samme måde brugte den olympiske guldvinder i roning i 2000 i Sydney, englænderen James Cracknell, Red Hot Chilli Peppers-pladen »Blood Sugar Sex Magik« til at lade op til konkurrence.

Ifølge Costas Karageorghis bidrager de rette toner også til, at løbere forbliver i en positiv sindstilstand, selv når de presser sig til det absolut yderste. Han tilføjer, at resultatet fra undersøgelsen også vil være interessant for sundhedspersonale, fordi motion såsom gåture og løb ofte bliver brugt til at genoptræne patienter eller til at hjælpe overvægtige med at tabe sig.

»Musik kan være et vigtigt redskab i kampen for at få folk til at bevæge sig noget mere,« hedder det i en pressemeddelelse fra Brunel University.

Undersøgelsen bliver snart offentliggjort i tidsskriftet Journal of Sport and Exercise Psychology, ligesom Costas Karageorghis’ forskning i dag vil blive efterprøvet i stor stil. Det sker i forbindelse med halvmaratonløbet Run to the Beat i London. Her vil de 12.500 løbere på hele ruten blive akkompagneret af musik udvalgt af Costas Karageorghis, så de kan løbe det perfekte løb.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: