Handlekraftens DNA

 
 

 

Personlig handlekraft er nøglen til de rigtige beslutninger og dermed til det lykkelige liv. Det er også en egenskab, der ikke undervises i på businessskolerne. Det er noget, som man må udvikler i sig selv, forklarer en af landets mest erfarne erhvervspsykologer, Stig Kjerulf, der coacher topchefer og ministre. Nu har han skrevet en bog om, hvordan man får fingre i den eftertragtede personlige handlekraft.

Om det er erfarne ministre, hårdkogte topchefer eller forvirrede teenagere, så stræber de alle efter én ting: Evnen til at træffe de rigtige valg.

De beslutninger, der skaber så meget mening som muligt og ikke bare på arbejdspladsen, men også for det enkelte menneske.

Erhvervspsykologen Stig Kjerulf kalder det personlig handlekraft og en menneskelig egenskab, som han i årevis har jagtet koden til, og som nu har ført til bogen ”Personlig handlekraft”, der netop er udkommet på forlaget Gyldendal Business.

»Som psykolog bliver man nysgerrig, når man oplever, at nogle mennesker rykker på den ene eller den anden måde, mens andre aldrig kommer ud af stedet. Hvorfor forholder det sig sådan? Hvad gør forskellen? Så begynder man at teste en masse mennesker for at finde ud, hvad de virkelig dygtige og handlekraftige mennesker består af, og langsomt ser man et mønster af bestemte egenskaber. Denne bog er essensen af, hvad jeg har arbejdet med de seneste fem år,« fortæller Stig Kjerulf, der er indehaver af eget konsulentfirma og en af landets mest erfarne erhvervspsykologer med flere ministre og adskillige topchefer på kundelisten. Samt indimellem hans egne teenagere.

Fem hovedingredienser

Stig Kjerulf har studeret den personlige handlekrafts bestanddele og fundet fem hovedingredienser: Ambitioner, individuelle forudsætninger, emotionel kapacitet, selvindsigt og relationer – i de rette doser og kombinationer. Især har det overrasket ham, hvor meget evnen til at skabe relationer betyder.

»Sædvanligvis har man troet, at faglighed kommer før alt andet, men det er ikke længere nok, hvis man for alvor skal ud over rampen som leder i en global verden. Som topchef kan man være stærk på faglige forudsætninger, have temperamentet og ambitionerne, men ikke komme ud af stedet, fordi man ikke er stærk på relationer. Man skal turde smide slipset, kunne snakke med alle og evne at gøre sine værdier levende gennem sine handlinger. Være et spændende og bredtfavnende menneske, som andre får sympati for og har lyst til at være sammen med og tage ved lære af. Først da hviler man så meget i sig selv, at man for alvor rykker som en topchef, der går forrest,« forklarer Stig Kjerulf, der understreger, at man ikke behøver have alle handlekraftens ingredienser med hjemmefra.

»Men man skal være bevidst om, hvad man skal arbejde med og have modet til selvindsigt,« forklarer han, der i sin bog blander teori og praksis og giver eksempler på mennesker, der praktiserer den personlige handlekraft og f. eks. sætter sig igennem med nogle atypiske valg. Bogen rummer desuden hjælp til selvhjælp i en afsluttende coachguide.

Alle grubler over samme grundtema

Det er hans erfaring, at alle mennesker grubler over det samme grundtema, nemlig hvordan man foretager de valg – herunder fravalg, der giver mest mulig mening i det enkelte liv. Og allermest mening giver det at arbejde for noget, ville noget, der er større end en selv og jagten på flere penge eller en endnu større karriere. Det kan være, at man arbejder for sin families ve og vel, for at flytte noget holdningsmæssigt eller yde en samfundsmæssig indsats.

Jo mere altruistisk, jo stærkere bliver ens identitet, selvopfattelse og handlekraft – og dermed også følelsen af lykke, fremhæver Kjerulf, der også personligt ved, hvad han taler om.

Udover sin erhvervskarriere har han grundlagt og som bestyrelsesformand stået i spidsen for Fonden for Socialt Ansvar og Natteravnene, der med deres tilstedeværelse på gader og stræder arbejder for at skabe tryghed i natten.

Ifølge Stig Kjerulf er det vigtigere end nogensinde før at besidde den personlige handlekraft, da det moderne liv skyller ind over mennesker med alverdens muligheder:

»I gamle dage var det et livsvilkår, at du blev smed, fordi din far var smed. I dag er der valg på alle hylder, og hvis folk er for vilde med at rive ned af hylderne, så bliver det måske ikke særlig meningsbærende. Man er nødt til at tænke sig om, hvis man vil have kvalitet i sit liv, og det i sig selv kan være svært i en fortravlet tid.

Alle siger, at deres største ønske er at få handlekraft, men det er ikke så let at finde recepten på handlekraft, for når det f. eks. virkelig kører i en virksomhed, når folk er glade, når der er et godt flow, så er det ikke til at sige, hvad der dybest set driver værket. Om det er en selv, omstændighederne eller markedet.«

Stress kommer, når livet styrer

Til gengæld er det let at mærke, når livet kører af sted med én i stedet for omvendt, for så kommer de typiske stressreaktioner, depression og hektisk udskiftning af ægtefælle, bolig og bil, som om lykken eller roen i sjælen følger med en ny partner eller flere materielle goder.

Han ser også ofte stærke personligheder være drevet af et handicap eller et tidligt pres fra forældrene. De når vidt, grundlægger store virksomheder, tjener masser af penge, men de er ikke nødvendigvis lykkelige mennesker.

»Handlekraften kan blive så karikeret, at man bare drøner fra sted til sted. Tag f.eks. Richard Branson, der planlægger at sejle kapsejlads over Atlanten for anden gang. Det virker, som om han lever for at bevise over for sig selv og andre, at han er god nok, selv om han er ordblind og ikke kan læse eller skrive. Som psykolog gør det ondt på mig at se, hvordan han ikke er i stand til at slappe af og hvile i sig selv,« forklarer han og understreger, at bogen henvender sig til alle menneske. Ikke blot topchefen eller karrieremennesker.

Der findes mennesker, som nærmest er født med ro i sjælen og en særlig evne til at træffe de beslutninger, der fører til tilfredshed og følelsen af lykke. Men langt de fleste mennesker skal arbejde med sig selv for at få det kvalitativt gode liv, mener han. Og man behøver ikke gå til psykolog eller opsøge en coach. Man skal bare vove at vende blikket indad – og i øvrigt forstå, at det er en on-going proces.

Man skal selv være vognstyrer

»Hvis ikke man aktivt forholder sig til, hvad man vil med sit liv, bliver man ikke vognstyrer i sit eget liv. Så kommer andre mennesker til at styre dig, og pludselig en dag er livet gået.

Undersøgelser viser, at følelsen af lykke opstår, når man føler, at man er i stand til at handle og selv kan træffe sine valg. Og det gælder uanset om man beslutter sig for at gå med stormskridt mod magtens tinder eller vælger at trække stikket ud og forfølge en gammel drøm. Det afgørende er, at valget føles meningsfuldt for den enkelte. Det er det, som optager alle mennesker. Hvordan får jeg kvalitet i mit liv. Hvordan bliver jeg arkitekt i mit eget liv. Den personlige handlekraft er nøglen.«

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: