Lær kunsten at smalltalke

 

 

Evnen til at smalltalke kan være afgørende for at kunne gøre forretninger. Få de gode råd til at mestre genren.

Smalltalk er ikke bare ligegyldig småsnak om vind og vejr.

I stedet er det et uhyre vigtigt socialt værktøj, og det at kunne disciplinen, kan være en betingelse for at klare sig godt i businesssituationer som ved forhandlinger, til konferencer eller andre vigtige møder.

Det fortæller ekspert i smalltalk Birgitte Sally, der er uddannet cand. mag. i kommunikation samt forfatter til bogen »Smalltalk«.

– Når vi gør forretninger med hinanden eller samarbejder med nogen, foretrækker vi at gøre det med dem, vi kan kommunikere med. Det er ret banalt – man vælger dem, man bedst kan lide. Derfor har vi brug for at etablere en god kontakt, siger hun.

Ufarlig snak

Smalltalken bruger vi mennesker til at tune os ind på og blive trygge ved hinanden. Og det er absolut ikke en let manøvre. Mennesket er nemlig som socialt væsen hunderæd for at blive afvist af en anden. Derfor må man starte i det små.

– Man starter med at tale om noget, som er ufarligt. Og mens vi befinder os i det klichélag, aflæser vi hinandens kropssprog, ansigtsmimik og stemmeføring, for at finde ud af, om den anden person er en, som vi vil give os yderligere i kast med, forklarer Birgitte Sally.

Sammenlignet med andre europæiske folkeslag er danskerne ifølge hende alt for ligefremme, når det gælder forretninger, og det kan altså i sidste ende betyde, at en vigtig handel går i vasken, eller at konkurrenten løber af sted med ordren.

– Vi går direkte til sagen. I andre lande vil man gerne vide noget om personen, man står over for, familieforhold og alt muligt, som danskerne synes er irrelevant for forretningerne. Men de, der handler i andre lande, ved godt, at man er nødt til at vise modparten sit menneskelige ansigt. Det giver et bedre klima for samarbejde og forretning.

Læs her de gode råd til, hvordan du bliver perfekt til at smalltalke.

Lev med sommerfuglene

Selv om viljen er der, kan det være svært rent faktisk at få gang i smalltalken, eller tage initiativ til den. Det er i hvert fald lettest at lade være, så man ikke risikerer en afvisning.

– Nogle får hjertebanken og sommerfugle i maven, men sådan er det bare. Ham, du gerne vil tale med, har det formentlig også sådan. Man kan endda bruge det til at vende situationen og blive helten, der kommer og redder den anden fra at stå at flagre til en konference, siger Birgitte Sally.

Styr kroppen

De signaler, du sender med din krop er også vigtige for, hvor godt smalltalken kan komme til at flyde. Så smil, søg øjenkontakt, få skuldrene tilbage og ret hovedet op.

– Allerede før vi åbner munden, har vi kropssproglig kontakt. Den attitude, vi møder et andet menneske med, er vigtigere end det, der kommer ud af munden i første omgang. Virker man selv utryg, kommer det til at gøre den anden utryg, også, siger Birgitte Sally.

Vis interesse

Oplev dig selv som en vært, der tager sig godt af en gæst, når du smalltalker.

– Spørg ind til det, den anden siger. Lyt efter og saml op på det. Sørg for, at der også er balance i samtalen, så du også viser noget af dig selv, siger Birgitte Sally.

Gør man ikke det, risikerer man nemlig, at samtalepartneren føler sig forhørt.

– For at undgå det, kan man skifte nogle af spørgsmålene ud med kommentarer i stedet for. Så er du nødt til at give lidt af dig selv.

Vær banal

Husk på, at indholdet ikke er vigtigt i sig selv, når man smalltalker.

– Vi vil så gerne være kloge, når vi møder nye mennesker. Især i forretningssammenhænge. Men det kan betyde, at vi slet ikke tør sige noget.

Tag i stedet udgangspunkt i det, I har til fælles.

– Det kan være stedet, årsagen til, at I er der, omgivelser, møbler, kunst, fagligt fællesskab, konferencens tema, et flot ur og meget andet. Du får altid en masse gratis information leveret – brug den.

 

Forbered dig hjemmefra

Find mulige emner at smalltalke om før konferencen og forretningsmødet.

– Tænk over, hvad der rører sig i øjeblikket. Hvad du er optaget af. Hvis du skal på kursus, så gør dig klart, hvad du mener om kursets tema. Det ved man, at man altid kan smide på bordet, og det giver tryghed.

Undlad at tage potentielt eksplosive emner op.

– Undgå emner som religion, politik og andet, som I kan blive uenige om. Man må ikke sætte andre i forlegenhed, siger Birgitte Sally.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: