Når skyggen tager over – Hvordan du holder op med at være din egen værste fjende.

 

"Forføresken", "Spøgefuglen", "Jubeloptimisten." Maskerne, vi dækker os under, er utallige, når vi lyver over for os selv.

Læs her hvordan du bryder mønsteret – hvis du tør.

I følge super-coachen og selvhjælpsguruen, Debbie Ford, skjuler de fleste mennesker sig bag falske egoer for at kompensere for sårethed, skam og frygt. Vi har op til 20 roller, vi dækker os ind under, når vi vil skjule os selv.

I sin nye bog »Når skyggen tager over – Hvordan du holder op med at være din egen værste fjende« gennemgår hun nådesløst de mange roller. Læs her om nogle af de vigtigste roller, og hvad de gør ved os:  

Forføresken

Er kun ude efter én ting og det er at få det bedre med sig selv. Hun føler sig ikke god nok eller elsket nok, med mindre hun er genstand for et andet menneskes opmærksomhed. Hun opfattes som et rovdyr, fordi hendes mål er at suge næring fra en andens selvagtelse og derigennem lindre sine egne følelsesmæssige sår..

Forføreskens skam: Hun føler sig almindelig, ikke attråværdig. Hun hader sig selv, føler sig tom og synes ikke, hun er værd at elske.

Forføreskens udfordring: At erkende at hendes længsel efter opmærksomhed, beundring og hengivenhed fra andre er et desperat råb fra hendes selv om at hun har brug for at give sig selv disse ting. Hun skal være villig til at mærke den tomhed og abstinenser, som hun møder, når hun ikke har en genstand hun skal stimulere, underholde eller forføre med sin charme.

 
Martyren

Ofrer sig for andre og arbejder hårdt på at frelse verden. De bærer verden på deres skuldre, fordi de enten tror, alle andre er inkompetente eller totale i idioter… Det får dem til at føle sig overlegne.

Martyrens skam: Føler sig uansvarlig, selvoptaget, uden kontrol, magtesløs, undværlig og unyttig.

Martyrens udfordring: Martyrernes største udfordring er at indse, at deres motiver ikke er så uselviske og ophøjede, som de lader andre tro. For hver eneste selvopofrende handling modtager Martyrens sårede ego en belønning i form af respekt, beundring eller medfølelse fra andre. Ved at erkende sine dybereliggende behov, som de forsøger at få tilfredsstillet ved at ofre sig for andre (der er det samme som, at de giver sig selv lov til at føle sig elsket), kan Martyrere indtage en mere ansvarlig position og begynde at vælge, hvordan de vil tage sig af andre, og hvad de vil gøre for at tage sig af sig selv.

Den Evige Optimist

Vedkommende ser ud til at være i en konstant manisk rus. De smiler altid alt for meget, er alt for entusiastiske og har lidt for travlt med at etablere kontakt. For den evige optimist er det at være lykkelig et konkurrenceparameter. For personen er det vigtigt at bevise, at de er de lykkeligste, venligste og mest kærlige blandt de tilstedeværende. For disse typer er det ikke nok at være venlig. De er nødt til at vinde dig for sig med deres opførsel.

Den Evige Optimists skam: De er bedrøvede og resignerede, pessimistiske. De føler sig håbløse, afvist og desperate og føler ikke de er værd at elske.

Den Evige Optimists udfordring:Han/hun må lære, at livet ikke hele tiden er en dans på roser. Det er svært at skabe en åbning i den "Evige Optimist", fordi mange mennesker opfatter det at være glad som livets guldmedalje. Disse typer er ofte dem, der mest hårdnakket påstår, at de overhovedet ikke har maske på. Det vigtigste for den Evige Optimist er at lære at være han/hun er uden sukkerglasur og dybt inde vide, at de vil blive elsket, accepteret og høre til, præcis som de er. De må blive så stille, at de kan mærke den smerte og den flovhed eller det ubehag, de skjuler bag deres falske overstrømmende væsen.

Den Begavede

Viden og information er både den begavedes møntfod og våben. Denne maske er skabt på baggrund af, at en tidlig oplevelse af, at de er dumme, ubetydelige og ikke gode nok. De frygter smertefulde følelser og skjuler sig derfor bag et tykt lag overlegenhed og selvretfærdighed. De behøver ikke være veluddannede. De har blot en udsøgt evne til at bearbejde og fordøje information. De bruger deres mentale evner til at hæve sig op over andre og manipulere effektivt med dem, så de ofte behandler deres ligemænd på måder, der er åbenlyst nedladende.

Den Begavedes skam: Jeg er ikke god nok og føler mig mindreværdig. Jeg er frygtsom, følelsesmæssigt handikappet og dum. En idiot.

Den begavedes udfordring: Drop den sikre rationalitet og den pæne og stift strukturerede bastion. Giv dig selv lov til at bevæge dig ind i følelsernes og hjertets uforudsigelige, rodede, risikable og ofte skræmmende verden. Ved at komme ud af deres mentale forskansning og åbne sig for andres idéer og følelser kan de, der bærer denne maske, begynde at udvikle sand medfølelse og nærhed.

Spøgefuglen

Spøgefuglen bagatelliserer som den første alvorlige, sørgelige eller andre ubehagelige situationer. Selvom de kan være velsignede med en ægte, veludviklet sans for humor, så har mennesker, der bærer denne maske, lært at bruge komik som forsvar, og nu er det blevet til en automatisk reaktion, som de har meget lidt bevidst kontrol over. Særdeles ubehageligt berørt over deres egen følsomhed og rædselsslagne for, at nærhed skal føre til afvisning, bliver Spøgefugle drevet til at sige eller gøre næsten hvad som helst for at forflygtige øjeblikkets virkelighed.

Spøgefuglens skam: Umulig at elske, kedelig, værdiløs, anderledes, afvist. Jeg er ikke noget særligt og i det hele taget uautentisk.

Spøgefuglens udfordring: Først og fremmest skal Spøgefuglene forstå, at deres maske i virkeligheden ikke skaffer dem den kærlighed, de søger, og at deres dybere behov for autentisk kontakt ikke kan indfries, så længe deres maske har kontrollen. De er nødt til at udvikle en sådan grad af tillid, at de ved, at de er gode nok – at de er værd at elske, hvad enten de er morsomme og underholdende eller ej. Deres udfordring er at koncentrere sig mere om at lytte end om at tale.

 Debbie Ford: »Når skyggen tager over – Hvordan du holder op med at være din egen værste fjende.« 237 sider, Borgen. 269 kr. Udkommer 23. februar 2009

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: