Din beslutningsstil afgør din succes

 
 

 

Din beslutningsstil afgør din succes

Venstrehåndsarbejde og en hurtig ekspedit, eller grundige forudgående analyser og virkelig veltilrettelagt arbejde.

Sådan lyder nogle af de forskellige måder, hvorpå man som leder kan træffe beslutninger.

Fire typer beslutningsstile findes der: den beslutsomme, den fleksible, den hierarkiske og den integrerende, som hver især varierer i forhold til, hvor komplekse og tidskrævende, de er. Det viser anerkendt amerikansk forskning baseret på 120.000 ledere i Europa, Asien og Latinamerika.

Skal man have succes som leder, er det helt nødvendigt at være bevidst om, hvilken ledelsesstil, man selv bruger. Det fortæller videncenterchef Hafdis Thorsteinsdottir, Center for Ledelse.

– Hvis man har tendens til at have en meget kompleks beslutningsstil, hvor man analyserer forskellige muligheder og involverer mange i processen, kan det godt være, at man træffer de rigtige beslutninger. Men beslutningsstilen er langsom, og hvis man bruger lige meget krudt på alle opgaver, risikerer man at blive en vældig flaskehals i organisationen, siger Hafdis Thorsteinsdottir.

Skift stil efter opgaver

Derfor gælder det om at afstemme beslutningsstilen med den enkelte opgave. Altså at kunne skifte stil, alt efter hvad situationen kræver af dig som leder.

– Vurdér, om det er en opgave, man bare kan sparke hurtigt videre og som bare skal ekspederes hurtigt, eller om det er en, som kræver, at man ser på alle muligheder, tænker langsigtet og komplekst, siger Hafdis Thorsteinsdottir.

At man kan mestre flere beslutningsstile har også betydning for, om du kan klatre op ad karrierestigen.

For dem, der kan håndtere de komplekse af slagsen, klarer sig bedre i de højere ledelseslag. Med en mere kompleks beslutningsstil anlægger man nemlig typisk et mere holistisk syn på organisationen og inddrager flere i beslutningsprocessen.

Hvilken beslutningsstil hælder du til?

Spil på flere tangenter

Mens den fleksible og integrerende stil i høj grad handler om at undersøge andres holdninger og input og tage imod dem, handler de andre to mere om selv at analysere sig frem til, hvad man mener, er den rette løsning.

– Men hvis man kun spiller på dén tangent, og fører sine egne idéer ud i livet, får man ikke opbakning til sine beslutninger i organisationen. Man får måske heller ikke input, som ellers kunne være relevant, når man ikke involverer andre, siger Hafdis Thorsteinsdottir.

Der er da også stor forskel på, hvilke beslutningsstile, der dominerer blandt ledere, alt efter hvilket niveau lederen selv befinder sig på.

– Det er ganske naturligt, for hvis du for eksempel er teamleder eller værkfører, så gælder det om at holde en drift i gang, at være effektiv og give hurtige direktiver. Hvis du er på direktørniveau, e dine beslutninger ofte nogle, der kræver, at du tænker mere taktisk og i flere alternativer. Du skal også integrere andre for at kunne sælge din strategi til organisationen og få alle til at løbe efter den, siger Halfdis Thorsteinsdottir, som understreger, at ingen af beslutningsstilene er at foretrække frem for den anden.

– De er alle lige rigtige og lige gode, men i hver sin sammenhæng og situation, siger hun.

Den besluttende

Lederen baserer sin beslutning på en lille mængde information og går efter én bestemt løsning.

Ledere, som bruger denne stil, er typisk effektive og handlekraftige, men handler i nogle sammenhænge på utilstrækkeligt grundlag og kan komme til at virke noget kontante.

Stilen er udbredt blandt ledere på lavere ledelsesniveau, hvor det handler om at holde en drift i gang.

Den fleksible

Beslutningen træffes stadig på baggrund af en lille mængde information, til gengæld er der mange løsningsmodeller i spil.

Stilen er kendetegnene for en leder, som er hurtig i sin ageren, og som er god til at drøfte alternativer med andre.

Tilgangen er ikke særlig langsigtet, men smidig. Af ansatte kan denne belsutningsstil opleves som mere uforudsigelig og mindre retningsgivende end den besluttende stil.

Den hierarkiske

Stilen er baseret på gennemgang af en stor mængde information. Alle krinkelkroge og sten bliver vendt.

Men det handler stadig kun om at finde frem til én løsning – den optimale. I hvert fald i lederens egen optik. Stilen er grundig og langsigtet.

Den er særligt velegnet til at skære igennem i en situation med mange oplysninger og den forvirring, det kan skabe.

Den Integrerende

Denne stil kombinerer en stor mængde information med mange alternative løsninger.

Det er en på en gang analytisk og integrerende tilgang. Denne stil er oplagt, når der er mange informationer i spil, og når mange mennesker i organisationen bliver påvirket af beslutningen.

Denne stilart er mere integrerende end den hierarkiske, men den kan som den fleksible virke lidt ubeslutsom.

 

Kilde: Hafdis Thorsteinsdottir, videncenterchef, Center for Ledelse på baggrund af amerikansk forskning af Kenneth R. Brousseau og Michael J. Driver.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: