Fem fejl svigermødre og -døtre begår

 

Ny bog sætter fokus på den ældgamle konflikt mellem svigermødre og svigerdøtre. Læs om de fem største fejl fra begges side.

 

Hvad er forskellen mellem en svigermor og en grib?

– Gribben angriber først, når man er død.

Utallige vitser som den ovenstående samt film med titler som "svigermo(nste)r" fremstiller svigermødre som påtrængende, bedrevidende og ulidelige.

Men stemmer fordommene overens med virkeligheden?

Det har den amerikanske psykolog Terry Apter fra Cambridge University undersøgt årevis, og hun har nu nedfældet frugten af sine studier i bogen ”What do you want from me? Learning to get along with In-Laws.”

I bogen kortlægger hun grundene til, at konflikter med svigerfamilien overhovedet opstår, ligesom hun giver gode råd til, hvordan man undgår de værste kontroverser.

Kvinder er værst

Ud fra indholdet i de fleste spydige vitser skulle man tro, at det primært er mænd, som ryger i totterne på deres svigermor.

Men ifølge Terry Apters undersøgelser er det især forholdet mellem svigerdøtre og -mødre, som ikke fungerer.

Hele 60 procent af alle kvinder kalder forholdet til deres svigermor eller -datter for ”anstrengt,” ”voldsomt irriterende” eller ”direkte forfærdeligt,” fortæller hun til det amerikanske magasin Newsweek.

Kvindekamp i hjemmet

Den amerikanske psykolog beretter om flere typiske grunde til, at konflikter mellem svigermødre og –døtre opstår:

Eksempelvis forventer svigerdøtre, at deres svigermor som kvinde vil støtte dem, når de er uenige med ægtemanden.

Men svigermødre prioriterer ofte rollen som mor højest og støtter derfor i de fleste tilfælde deres søn frem for svigerdatteren, forklarer psykologen.

Desuden opstår flere stridigheder, fordi mange svigermødre tror, at svigerdatteren ønsker deres råd og vejledning om ægteskab og børneopdragelse.

For når hun nu vild med sønnen, må svigerdatteren jo synes, at hans mor har opdraget ham godt, tænker svigermødrene.

Faktisk kan de slet ikke vente med at ”hjælpe,” siger Terry Apter til Newsweek.

Top fem over konflikter

På de følgende sider kan du læse psykologens top fem over typiske fejl, som henholdsvis svigerdøtre og svigermødre begår

 
Svigermødres fem største fejl

1. Mange svigermødre går ud fra, at svigerdatteren ønsker deres råd.
Men det er en sikker vej til konflikt, hvis svigermoderen siger sætninger som: ”Sådan plejer jeg at gøre, så det synes jeg også, du skal."

2. Svigermødre tror sjældent, at deres forhold til sønnen vil ændre sig med hans ægteskab.
Men ifølge psykolog Terry Apter bør svigermødre gå ud fra, at de bliver nødt til at finde en ny måde at kommunikere med deres søn på, efter han er blevet gift.
”Mødrene må finde en ny måde at bede sønnen om hjælp eller give ham gode råd på,” siger hun til Newsweek.

3. Svigermødre blander sig ofte i det huslige arbejde eller børneopdragelsen i sønnens nye familie. Men svigerdatteren kan nemt opfatte det som en kritik, hvis svigermoderen tilbyder hjælp til at stryge tøj eller begynder at opdrage på hendes børn.

4. Nogle svigermødre er så forhippede på ikke at leve op til fordommene om at være skrappe og umedgørlige, at de næsten bliver for søde. De taler sønnen og svigerdatteren efter munden, er overdrevent høflige og gør sjældent noget spontant af frygt for, at det opfattes forkert.
Men ifølge psykologen Terry Apter bør man ikke ændre sin normale opførsel for at undgå konflikter for enhver pris.

5. Til slut kan mange svigermødre finde på at kritisere svigerdatteren over for deres søn, som sidenhen fortæller det videre til sin kone. Det kan gøre svigerdatteren vred over, at svigermoderen ikke sagde kritikken til hende personligt, ligesom hun ofte bebrejder sin mand, at han ikke forsvarede hende.

Svigerdøtres fem største fejl

1. Svigerdøtre kan ofte være meget sarte og følsomme overfor kritik. De forventer, at svigermoderen vil kritisere deres børneopdragelse eller husholdning, og dermed går de meget hurtigt i offensiven over for den mindste kommentar fra svigermoderens side, fortæller psykolog Terry Apter.

2. Svigerdøtre er tilbøjelige til at fare op og blive vrede, så snart svigermoderens synspunkter afviger det mindste fra deres egne. Terry Apter anbefaler, at svigerdøtrene griber uenighederne roligt og afslappet an og eksempelvis siger: ”Det er interessant, og jeg er glad for at det virkede for dig, men jeg vil hellere gøre tingene på en anden måde.”

3. Mange kvinder forventer, at svigermoderen vil behandle dem selv og ægtemanden ens.
Men ifølge Terry Apter bør man acceptere, at svigermoderen prioriterer sønnens karriere og dagligdag højere end hans kones.
”Hun er trods alt hans mor, og sønnen vil altid komme i første række for hende. Det hjælper virkelig hvis du (svigerdatteren, red.) prøver at se det fra hendes synspunkt,” siger Terry Apter til Newsweek.

4. Svigerdøtre har ofte svært ved at sige til svigermoderen, at hun blander sig for meget, giver for mange råd eller kommer for ofte på besøg. Men Terry Apter mener, at man bør tage snakken hurtigst muligt, så de negative følelser ikke hober sig op.

5. Til slut kan kvinder gavne deres forhold til svigermoderen ved at fortælle hende, at hun er respekteret og en vigtig del af familien. Når svigermødre føler sig oversete og overflødige, kan de have sværere ved at acceptere, at sønnen har fået et nyt liv med en ny familie. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: