Sådan træner du talegaverne

 
 

Sådan træner du talegaverne

I England og USA er der tradition for at lære børn at stille sig frem, fra de er helt små. Læs her, hvad du selv kan gøre.

Ifølge koncerndirektør i Coloplast, Lene Skole, lærte hendes yngste søn at stille sig op foran resten af skolen, da han var fire år. Det skete, da hun boede i England. Også amerikanerne bliver skolet fra de er helt små. De lærer at formidle de resultater, de er nået frem til, og netop den tradition bliver nu efterlyst i Danmark i erhvervslivet.

Fem gode råd

Berlingske Business har fået kommunikationsrådgiver og medietræner Jesper Klit til at give følgende fem råd til unge studerende, der gerne vil blive en bedre kommunikator.

  1. Kend dig selv. Dine overbevisninger kan enten hæmme eller fremme din personlige gennemslagskraft. Hvis du tror, du kan eller ikke kan, har du ret. Giv dine (negative) overbevisninger et grundigt serviceeftersyn.
  2. Vær opmærksom på dit kropssprog. Din krop er en sladrehank. Derfor er det vigtigt, at du bliver bevidst om de tavse signaler, du sender med dit nonverbale sprog. Dygtige kommunikatører har styr på alt det, der enten hæmmer eller fremmer kommunikationen med andre: Øjne, stemme, gestik, mimik, lytning, holdning og spejling.
  3. Øv dig i at fortælle historier. Dygtige kommunikatører er effektive historiefortællere, fordi historier, eksempler og anekdoter bevæger og motiverer os. Det starter med historien om dig selv: Hvad er din egen personlige historie? Den historie, der kort fortæller: Hvem er du? Hvad gør du? Hvad brænder du for? Hvilke resultater har du skabt? Og hvad vil du gerne i fremtiden?
  4. »Fake it till you make it«: Din hjerne har svært ved at skille tanke, følelse og krop fra hinanden. Så hvis du tvinger dig selv til at gå, stå og bevæge dig selvsikkert, så har du gode muligheder for at snyde hjernen til at tro, at du har styr på situationen.
  5. Træn, træn, træn! Du kan øge din personlige gennemslagskraft ved at være bevidst om de ret enkle teknikker, der styrker din kommunikation. Du behøver ikke være perfekt og alle behøver ikke elske dig! Spring ud i talen, præsentationen eller indlægget, også når du ikke har forberedt til dig tænderne.

Lær af Obama

Ovenstående råd handler ifølge Jesper Klit om at huske på, at kommunikation handler om at dele viden med andre.

»Netop det kan vi godt blive bedre til i Danmark, og det kommer også til at ske i takt med, at flere topchefer anerkender, at det at kommunikere er en forudsætning for at operere. Derfor tror jeg også, flere unge ledere bliver udfordret til at blive bedre på det punkt. Det handler i sidste ende om at repræsentere virksomheden bedst muligt, også når lederen skal fremlægge røde regnskaber. Ellers går virksomheden glip af mange muligheder,« spår Jesper Klit og tilføjer at de unge er blevet bedre.

»Det skyldes, at de zapper rundt i det store mediebillede og ser store ledere som Barack Obama og Anders Fogh Rasmussen. De lærer ved at sammenligne sig med deres måde at tale på.«

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: