10 teknikker der kan hjælpe dig til at brænde bedre igennem

 

 

Kend din vejrtrækning, din stemme, dit kropssprog og lær at lytte med hele din opmærksomhed til andre mennesker.

1. Lav "grounding-øvelser" jævnligt. Sådan gør du: Du falder på plads i dig selv, får stor støtte fra jorden og har et godt udgangspunkt for al bevægelse. Begynd med at stille dig med parallelle fødder med samme afstand som dine hofter. Spænd af i alle muskler i krop og ansigt – husk kæben, skil læberne lidt. Få vejrtrækningen godt ned i kroppen og forestil dig, at du slår rødder ned i jorden og trækker energi op gennem dit åndedræt.

2. Udvid hvad din krop og stemme kan gøre. Dans og syng, når du kan komme til det – ikke for at underholde andre, men for din egen skyld.

3. Øv dig i at være ægte opmærksom på dem, du er sammen med. Lyt med hele din opmærksomhed, det samme når du ser – og døm ikke imens du oplever. 

4. Tænk ikke på, hvad andre tænker om dig. Vær i stedet optaget af, hvad du vil med andre – i verden.

5. Hav mod til at forvandle dig. Bevæg dig ind i andre roller, end du plejer. Ikke for at spille noget, du ikke er, men for netop at  være alt det, du er. 

6. Hvordan bliver du mere spændende at lytte til og se på? Når du f.eks. skal holde et oplæg eller eller en tale, så øv dig ved at fortælle en historie fra dit liv. Det får dig til at slappe af og virke mere personlig i dit udtryk. Når du så efterfølgende skal i gang med den tekst, du har planlagt, så prøv at tage den samme personlige og spontane stemning fra din egen historie med over i din planlagte tekst. På den måde kan du arbejde et oplæg eller tale, så det bliver mere vedkommende for dem, der skal høre på det.

7. Når du bliver nervøs, så lad følelsen være og vend din opmærksomhed hen på det, du skal. Så lader nervøsiteten også dig være efter et stykke tid.

8.  Det inderste, det mest grundlæggende i dig, er dit åndedræt. Det er den bølgende energi, der gennemstrømmer det hele. Derfor skal du lægge mærke til din vejrtrækning og arbejde med den.

9. Bevæg dig, inden du f.eks. skal præstere. Hvis du står op, så find et godt udgangspunkt, som du hele tiden kan vende tilbage til. Find et bestemt sted dér hvor du bevæger dig rundt, mens du er i gang med at  præstere noget. Dét bestemte er din trygge base – dit udgangspunkt – som kan være med til at opbygge din sikkerhed.

10. Angst, usikkerhed, nervøsitet, generthed, perfektionisme, kontrol og modstand fra omverdenen er en del af livet. Og der er kun én vej: At møde det hele med åbne øjne og gå igennem det.

Kilde:  Nastja Arcel, skuespiller og forfatter til bogen: Tag magten over dig selv.

 

Hvad gør Al Pacino og andre kendte mennesker for at brænde igennem til publikum? Og hvad kan du lære af dem, hvis du gerne vil have større gennemslagskraft?

Nastja Arcel har peget  fem meget kendte mennesker ud, der brænder bedre igennem end de fleste. Samtidig giver hun sit bud på, hvad vi andre kan lære af dem.

1. Al Pacino, amerikansk skuespiller:

Han bringer sin dag med sig ind i hver eneste scene. Han er intenst optaget af sine tanker og sine indre billeder i hvert eneste "take". Hans koncentration forplanter sig til hans fysiske tilstad, hans krop og stemme. Det er med til at skabe en usædvanlig udstråling. Al Pacino fylder det rum, han er i – så alle andre også er i rummet med ham.

Det kan du lære af  Al Pacino:

Vi kan alle lære at koncentrere os, og lade vores krop og stemme blive en harmonisk forlængelse af vores tanker og følelser.

2. Kate Winslet, britisk skuespiller


Hun har en særlig evne til at slippe sin selvbevidsthed og lade sig påvirke af det, som sker omkring hende. Hun lytter virkelig, er åben og mærker alt omkring sig. Men uden at planlægge og kontrollere sine reaktioner. Man føler sig forbudnet med hende og oplever alting sammen med hende på en meget levende måde.

Det kan du lære af Kate Winslet:

Vi kan alle sammen lære at træne den ægte opmærksomhed. Det er den direkte vej til uimodståelighed.

(Foto: AFP/Scanpix)

3. Bill Clinton, tidligere amerikansk præsident

Han er afspændt i krop, ansigt og stemme og hans kropssporg udtrykker en ukompliceret tilgang til at kommunikere med andre i øjenhøjde – hverken over eller under. Han ved, at når man er en autoritet, behøver man ikke at understrege den.

Han kan dog lynhurtigt forvandle sig til en løve i alarmberedskab, når han bliver angrebet.

Man får en fornemmelse af, at han føler sig godt tilpas i alle situationer.

Det kan du lære af Bill Clinton:

Vi kan alle træne i at blive bevidste om, hvilken autoritet, vi udstråler. Nogle af os har for lidt, andre for meget.

(Foto: Reuters/Scanpix)

4. Marilyn Monroe, afdød skuespiller og legende

Hun udstråler det, Nastja Arcel i sin bog kalder for "lummuma", som er noget blødt og dejligt i modsætning til "Takete", der er skarpt og hårdt. Hendes stemme, krop, tanke og følelser er bløde og forførende. De strømmer samme vej og skaber en verden af varme, uskyld, flirt, erotik og beundring, som tilsammen stadig fascinerer kvinder og mænd.

Det kan du lære af Marilyn Monroe:

Vores krop, stemme, tanke og følelser er vores vigtigste redskaber. Vi kan træne dem og bruge dem til at udtrykke det, vi gerne vil. Men først, når det kommer fra vores indre kilder.

(Foto: Nordisk Pressefoto/Scanpix)

5. Jeanne D’arc, fransk helgeninde, blev brændt på bålet som kætter i 1431

Hendes gennemslagskraft ligger i hendes indre ild. Hun har en tro og en vilje, som overbeviser de fleste. Hun er optændt og overvinder alle forhindringer for at kæmpe for det, hun synes er rigtigt.

Det kan du lære af Jeanne D’arc:

Motivation og din indre ild er et stærkt udgangspunkt for al gennemslagskraft. Som skuespiller søger man som noget af det første også efter karakterens indre ild.

(Illustration: Eugene Thirion/About.com) 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: