8 råd til at blive en bedre taler

 

Skræk for at tale rammer mange

Næsten halvdelen af danskerne har det skidt med at stille sig op og tale foran en forsamling, viser en ny undersøgelse. De, der har talekskræk er ofte de dygtige – med en overvægt at kvinder. Få otte gode råd til, hvordan du kan overvinde din taleskræk


 

8 råd til at blive en bedre taler

46 procent af danskerne har det svært med at stille sig op og tale foran en forsamling. Det viser en ny Gallup-undersøgelse. Er du heller ikke verdensmester i den disciplin, så få her nogle gode råd til, hvordan du kan øve dig.

 

1. Vær dig selv! Lad være med at spille en rolle, når du skal tale. Det gennemskurer tilhørerne med det samme.

2. Husk at det er meget almindeligt at være nervøs, når man skal tale foran en forsamling. Du er ikke den eneste i verden med taleskræk.

3. For det meste virker angsten voldsommere inden i din krop end på tilhørerne.

4. At tale godt er et samspil mellem teknik, krop, stemme og social situationsfornemmelse, og de har alle indflydelse på hinanden.

5. Opmærksomheden fra forsamlingen kan være overvældende, og det kan hjælpe at nøjes med at have øjenkontakt med én person blandt publikum. Gerne en der kender dig og ved, at du har det svært i situationen.

6. Hvis du bliver tør i halsen, så kan det hjælpe med et glas vand. Hvis du har brug for en lille personlig pause undervejs, kan du drikke af dit glas.

7. Husk aldrig at have begge hænder i lommerne eller korslagte arme. Forsøg at være så naturlig som muligt i dit kropssprog.

8. Det kan være meget lærerigt at se sig selv, når man taler til en forsamling, så overvej at videooptage dine præstationer eller få en anden til at evaluere din præstation bagefter.

Kilde: Signe Hegelund og www.123tal.dk

 

Du kender det sikkert – suget i maven og følelsen af ukontrolleret vild panik, når du bliver bedt om at tage ordet foran dine kolleger, eller når du selv ønsker at sige noget i en større forsamling. Pludselig skal du træde i karakter, sige noget vigtigt, måske personligt. Panikken vokser, hjertet hamrer. Og du er langt fra alene.

En ny Gallup-undersøgelse foretaget for Urban viser, at 46 procent af danskerne har det svært med at stille sig op og tale foran en forsamling.

Men den går ikke ude på arbejdspladsen. »I dag er der langt mere teamarbejde på arbejdspladserne, som kræver, at man kan kommunikere med sine kolleger. Og når næsten halvdelen af danskerne har svært ved at tale foran andre, betyder det – ud over at deres selvtillid forringes – at produktiviteten på arbejdsmarkedet falder, fordi vi har så svært ved at tale og fortælle andre om vores gode ideer og resultater,« siger arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

Dygtige folk har taleskræk
De, der får taleskræk, er ofte folk, der er dygtige og arbejder hårdt, fortæller cand.-hil i retorik Signe Hegelund, der blandt andet vejleder folk med taleskræk: »De får simpelthen præstationsangst, når de skal stille sig op og tale foran andre, og de oplever, at de mister kontrollen, netop når de er i fokus og gerne vil præstere. Nogle af de mennesker med taleskræk, jeg har mødt, kommer fra hjem eller miljøer, hvor man ikke talte, med mindre man blev spurgt, så det er en uvant og utryg situation for mange at stå i.« 

Gallup-undersøgelsen viser også, at det især er kvinder, der har svært ved at stille sig op og tale foran andre, og det har den konsekvens, at mange dygtige kvinder ikke bliver synlige på deres arbejdsplads og derfor aldrig når op på lederniveau, mener Signe Hegelund: »Konsekvensen ved ikke at gøre noget ved sin taleskræk er, at man undgår situationer på arbejdet, hvor man virkelig kan blive set og hørt for de ting, man er dygtig til. Men man kan sagtens lære det. Der skal enetimer til, men det er en god investering for karrieren.«

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: