Populær-psykologien har skiftet fokus fra hvorfor vi har det skidt til hvordan vi får det godt.

 

Vi er vilde med at lære om lykke

Populær-psykologien har skiftet fokus fra hvorfor vi har det skidt til hvordan vi får det godt.

Alle kan skabe sig et mere positivt liv, hvis de arbejder målrettet på det.

Det er budskabet i positiv psykologi, som de seneste 10 år har været genstand for intensiv forskning både i udlandet og herhjemme. Og danskerne er vilde med det: Bøger om emnet er regulære bestsellere, skriver Kristeligt Dagblad.

Nils Bjervig er chefredaktør for bogbranchens tidsskrift BogMarkedet, der holder skarpt øje med, hvilke bøger der sælger mest:

"Der er ingen tvivl om, at dét, der var en smal niche for syv-otte år siden, nu er blevet en meget større ting. Tanken om, at man når længere med de positive tanker, og at man selv kan styrke det, ser man nu brede sig til bøger om pædagogik, sportspsykologi og ledelse," siger han.

Sidste år skabte kendisforfatteren, erhvervspsykolog Sarah Zobel Kølpin tårnhøje salgstal med bogen "Lev dig lykkelig", der indtil videre har solgt mellem 15.000 og 20.000 eksemplarer.

Den er siden fulgt op med en anden sællert: en dvd med meditationsøvelser, som blandt andet sælges gennem bogklubben Psyke & Sjæl. Her vurderer redaktør Helle Arendschneider, at bøger om positiv psykologi er et voksende marked. Blandt klubbens bestsellere ligger også bogen "Lykkelig uden grund" af amerikanerne Marci Shimoff og Carol Kline:

"Flere og flere kommer til den overbevisning, at det, vi fokuserer på, vokser i os. Og når vi fokuserer positivt, bliver vores liv mere positivt. Mange alternativt interesserede har troet på de her begreber i mange år. Men det er ved at komme meget mere bredt ud," siger Helle Arendschneider til Kristeligt Dagblad.

Forfatteren Tor Nørretranders skrev i 2007 bogen "Glæd dig", der blev genoptrykt i flere oplag. Bogen handler om de seneste 10 års forskning i lykke og glæde.

"Der er ny og interessant erkendelse i denne viden. Dén er det interessant for folk at læse om. Og hvem vil ikke gerne være glad," spørger Tor Nørretranders, der dog gerne vil skelne mellem bøger baseret på den seriøse forskning og det, han kalder "selvhjælpsbøger og deres hurra-hurra".

Dansk Psykologisk Forlag udgav i sidste uge bogen "Positivitet – kilder til vækst i livet" af den amerikanske guru inden for positiv psykologi Barbara L. Fredrickson. Og den type bøger sælger godt, selv om det er i den lødige ende af håndbogslitteraturen, siger Mette Popp-Madsen:

6 kendsgerninger der dokumenteres i bogen :
 
Positivitet føles godt
Positivitet udvider sindet
Positivitet opbygger  ressourcer
Positivitet giver brændstof til ukuelighed
Positivitetskvotienter over 3 til 1 forudsiger blomstringer
Mennesker kan øge deres positivtetskvotient
 
 
Her er YouTube klip med professor Barbara Fredrickson om "Positivity".

Her er hendes videnskabeligt understøttede og udmærkede pointer om positivitetens betydning i hverdagen.

www.youtube.com/watch?v=Ds_9Df6dK7c

 

"Hvor man inden for psykologien førhen forskede i, hvorfor folk havde det skidt, interesserer forskerne sig mere og mere for, hvorfor vi har det godt. Det bliver taget alvorligt på den videnskabelige måde. Og vi mærker, at det er et felt, der sælger, også selvom det ikke er populariseret," siger Mette Popp-Madsen til avisen.

Læs også:
13 effektive råd til et bedre liv
Sådan bliver du lykkeligere
Positiv opdragelse går i arv i generationer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: