Derfor skal du sove mindst 7 timer – 3 tip til ‘Et sundere liv’

 

Måske føler du ikke, du går glip af noget ved at sove for lidt. Men har du først prøvet at være udhvilet hver dag, vil du vide, hvorfor du ikke skal spare på søvnen.

 

1. Din mentale sundhed: Har du sovet godt?

Vidste du, at de timer, du skærer væk fra din daglige søvn, er de vigtigste for at få overskud og være kreativ? Den fysiske restitution af kroppen sker i løbet af de første fire timers søvn. I de resterende fire timer er det primært den psyskiske restitution, der tager over.

Hver gang du sover for lidt, går det udover den psykiske restitution, som er den del af søvnen, hvor du henter alt dit mentale overskud, din kreativitet, din livsglæde og dit overblik.

Måske føler du ikke, at du går glip af noget, når du ikke får sovet nok. Men hvis du først har prøvet at være udhvilet hver dag, så kender du forskellen.

5 råd til at sove bedre:

Hvis du har problemer med at falde i søvn eller vågner flere gange i løbet af natten, så prøv én af følgende teknikker:

1. Få dagslys i minimum 20 minutter hver dag – gerne mere.

2. Flyt mobiltelefonen og andre elektriske apparater, der kan forstyrre.

3. Motionér hver dag. Det behøver ikke være træning, men bare så du får rørt kroppen

4. Ryd op i dit rod. Rod i soveværelset giver dårlig energi i rummet og gør din søvn mindre afslappende

5. Se ikke fjernsyn lige inden du skal sove. TV’et giver lys og masser af uro i nervesystemet. Hvis du har brug for noget til at falde til ro på, så læs en bog.

 

2. Din mad: Spis det rigtige fedt

Vi har brug for det rigtige fedt for at kunne koncentrere os og bevæge os. Og ikke mindst for at vedligeholde kroppens celler.

Fedt er kroppens største lager af energi (kalorier). Det  fedt, vi spiser transporterer de fedtopløselige vitaminer rundt i kroppen og forsyner den med de vigtige fedtsyrer, som er nødvendige for mange vitale dele i vores krop. Det gælder også kontrollen af blodsukkeret.

Kroppen er god til at danne fedtstoffer fra mange slags fødevarer, men der er to vigtige fedtstoffer, som kroppen ikke kan danne: Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer.

For at genskabe balancen, så spis mere mad, der er rig på Omega-3: Fede fisk som laks, sardiner, tun, makrel, ørred og torsk. Tag eventuelt et tilskud af fiskeolie eller hørfrøolie.

Når det gælder Omega-6, så spis: Nødder, mandler, avocado og vegetabilske olier som olivenolie og rapsolie.

 

3. Krop og motion

Hvor meget skal du drikke, når du træner? Det afhænger af, hvilken form for træning, du dyrker. Pas på med ikke at drikke for meget.

Løb, cykling, aerobic, roning, langrend, svømning og lignende er træning, hvor du bruger meget energi på at bevæge dig og derfor sveder meget. Du mister en masse væske, som skal tilføres igen, for at cellerne og hele kroppen kan fungere optimalt.

Yoga, styrketræning og nogle former for dans er ikke nær så energikrævende. Du sveder mindre, og derfor er det ikke  nødvendigt at drikke lige så meget.

Det tager 15 minutter for maven at sende 2 1/2 dl. vand videre ned i tarmene, hvor vandet bliver optaget i blodstrømmen.

Det vil sige, at der kan maksimalt flyttes omkring 2½ dl vand fra mavesækken til tarmene pr. kvarter du træner. Og det er uanset hvor hårdt du træner.

"Derfor kan det ikke betale sig at drikke mere end 2½ dl. pr. 15 minutter, fordi vandet ellers bare ligger og skvulper i mavesækken og kan give ubehag," siger træningseksperten Birgitte Nymann.

1) Ved nogle former for træning, f.eks. løb, kan du sagtens kan miste 2-3 liter vand i timen afhængig af, hvor varmt vejr du løber i, og hvor hurtigt du løber.

2) Det kan ikke lade sig gøre at erstatte tabet lige så hurtigt som det opstår. For at sikre så optimal hydrering af kroppen under aktivitet som muligt, skal du sørge for at have drukket nok i timerne inden træningen. For er du allerede i underskud inden løbeturen, så nedsætter du din præstation væsentligt. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s