2+2=5 Venner på jobbet gør dig mere effektiv

 

Produktiviteten stiger når du er venner med dine kollegaer, hvis de altså arbejder hårdere end dig selv, viser engelsk undersøgelse

Et arbejdsteam kan blive mere effektivt hvis medarbejderne betragter hinanden som gode venner og ikke bare som kollegaer. Det viser et forskningsprojekt fra London School of Economics (LSE).

Arbejder hårdere
Forskerne undersøgte et hold frugtplukkere og deres netværk på en gård, og fandt ud af, at de ansatte arbejdede hårdere når de arbejdede med venner som er mere effektive end dem selv. Forskningen viste til gengæld også, at de ansatte blev langt mindre produktive hvis de arbejdede med venner som var mere dovne end dem selv.

Arbejderne blev bedt om at nævne syv venner. De blev derefter observeret på dage de arbejdede alene og derefter om produktiviteten ændrede sig hvis de arbejdede med de nævnte venner.

Kan forbedre produktiviteten
– Vores forskning viser, at hvis bedrifter lader ansatte arbejder med venner, kan det være en måde at forbedre produktiviteten uden at betale mere. Men det er vigtigt, at ledelsen ser nøje på hvem de lader arbejde sammen eftersom venner både kan være en god og en dårlig indflydelse, siger en af forskerne bag rapporten, professor Oriana Bandiera på LSEs hjemmeside.

Forskningen viser, at en ekstremt langsom ven ødelægger den gode indflydelse fra en hurtigere arbejder. Derfor er det vigtigt, at bedriften måler arbejdernes produktivitet når de begynder i jobbet og før flere bliver sat til at arbejde sammen.

– Hvis de fleste ansatte er ineffektive, så vil venskabseffekten gøre de få ‘stjernearbejdere’ mindre effektive. Hvis dette er tilfældet er det bedre at lade de hurtigste arbejdere arbejde med hinanden, end sammen med venner, siger medforfatter professor Iwan Barankay ved University of Pennsylvania på LSEs hjemmeside.

10 procent forbedring
En gennemsnits-arbejder var ti procent mere produktiv når han eller hun arbejdede med en ven som var mere effektiv. Den negative effekt ved at arbejde med mindre produktive venner var ligeså stor. For frugtplukkerne gik det udover lønnen at arbejde sammen med dovne venner, eftersom de blev betalt per kilo.

Forskerne konkluderer, at hvis vennerne arbejdede sammen hele tiden blev den totale produktivitetsøgningen kun 2,6 procent

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: