Derfor forlænger humor dit liv

 

 

Norsk undersøgelse påviser, hvad der sker med helbredet, når vi griner og er i godt humør.

En ny omfattende undersøgelse fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet viser, at humoristisk sans både forlænger levetiden og forbedrer helbredet.

Det skriver metroXpress.

Et godt grin om dagen mindsker nemlig blandt andet produktionen af stresshormoner og styrker evnen til at bearbejde krisesituationer. Så hvis du gerne vil blive gammel og nyde et langt otium uden sygdom, skal du ikke gå af vejen for et godt stand-up-show, jokes med familie og kolleger og i det hele taget at have det så sjovt som muligt. 

Professor Sven Svebak, der står bag undersøgelsen, forklarer, at mennesker med humor har tendens til mindre stress og færre sygdomme.

»Vi kan konstatere, at mennesker med humor udvikler færre stresshormoner og er bedre til at håndtere kriser. De har et bedre immunforsvar, bliver udsat for færre sygdomme og mind-sker risikoen for en tidlig død,« forklarer Sven Svebak, der er professor i medicin og psykologi ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim.

Humor-forskeren har ikke den forkromede formel på god humor, for den er forskellig fra person til person, men han har fundet frem til nogle kendetegn ved de personer, der topper i humor-testen:

»Mennesker med høj score på humor er udadvendte, ikke specielt ængstelige, legesyge og ofte socialt aktive.«

Undersøgelser har vist, at op til 50 procent af folks humoristiske sans er genetisk bestemt. Resten kan man træne op, skriver avisen.

»Der er en medført grad af disposition for udvikling af humor. Men resten udvikler du gennem læring og erfaring. Du kan oparbejde en god evne til humor ved at træne din måde at tænke på,« forklarer professoren.

Den danske humorforsker og psykolog Martin Führ bekræfter, at der er en klar sammenhæng mellem humor og helbred.

»Rent fysiologisk sker der nogle positive ting i vores krop, når vi griner. Folk, der bearbejder deres livstruende sygdomme med humor og sarkasme, er ofte dem, som overlever. De mister ikke den positive fremtidsforventning og optimismen,« siger han til metroXpress.

Undersøgelsen fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet er baseret på sundheds-historier og blodprøver fra mere end 70.000 norske indbyggere.

Se også:
Sådan lærer du at tænke mere positivt
Fire sjove mænd om kvinder og humor
Sort humor og ironi hitter hos kvinderne

Forskerne har målt folks ‘humor-score’ ud fra en test, hvor de skal svare på, om de selv opfatter sig som humoristiske. Gruppen med den højeste sans for humor viste en reduceret dødelighed på omkring 20 procent i forhold til folk med den laveste score.

Humorens positive effekt på den forventede levetid gælder ifølge undersøgelsen, indtil folk fylder 75 år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: