11 gode råd om at blive lidt mere modig i dagligdagen.

 

Vær modigere og få et bedre liv

Små, men mere modige beslutninger i dagligdagen er vejen frem til en mere ægte udgave af dig selv – og dermed et mere tilfredsstillende liv, mener forfatter Anja Vintov, der har skrevet en bog om hverdagsmod.

Lever du det liv, du drømmer om? Eller lader du dig nøje, fordi du ikke har modet til at gøre noget ved det?

Du holder dig måske tilbage ved morgenmødet på arbejdet, fordi du tror, dine kollegaer er dygtigere? Og du tør ikke sige dit job op, selvom du egentlig er træt af det?

”Mange mennesker tager deres beslutninger på den korte bane. Det er jo klart nemmere at blive siddende i sofaen end at tage ud på den motionstur. Det er også nogle gange lettere at sige ”ja”, selvom man mener ”nej”. Men på sigt undergraver man sig selv ved hele tiden at springe over, hvor gærdet er lavest.”

Det mener Anja Vintov, der i flere år har arbejdet med forandringsprocesser og personlig udvikling bl.a. som underviser og vejleder af både privatpersoner og ledere i erhvervslivet. Anja Vintov har selv tilbragt ni år i IT-branchen, men har også en uddannelse som ernæringsterapeut.

Hun har skrevet bogen ”Flyt dig lidt – små skridt til store forandringer”, der udkommer på mandag. I bogen opfordrer Anja Vintov læseren til at finde sit hverdagsmod – og gøre noget.

Hun peger bl.a. på 11 grunde til, at man ved at ændre små ting, kan gøre livet lidt lettere og ikke så besværligt. For det er muligt, og man kan få det, man vil have. Hvis bare man tør.

”Det handler i høj grad om at kunne og turde give slip, frem for at sidde fast i modstand. Give slip på det, der ikke længere tjener dig, for at lade noget nyt komme til. Slippe handlinger, tanker, følelser, forestillinger, overbevisninger og mønstre – og nogle gange også mennesker – som ikke gavner dig,” skriver Anja Vintov i bogen.

De små ting spiller en stor rolle

Bogens hovedtema er at finde sit mod frem – og gerne hver dag. Hverdagsmodet beskriver Anja Vintov som de små, men afgørende handlinger i hverdagen, som i sidste ende er dem, der har afgørende betydning for vores liv.

”Hverdagsmod indeholder ærlighed, villigheden til at løbe en risiko, tålmodigheden og ikke mindst fleksibilitet. Men grundlæggende så er hverdagsmod jo ikke noget, der er de få beskåret. Tværtimod. Det repræsenterer de små handlinger i hverdagen – alt det, man skulle have gjort, men lod være med at gøre. Eller at man for eksempel får stukket en løgn, selv om man skulle være ærlig,” forklarer Anja Vintov.

Men hvordan er det lige, man rent faktisk gør det i hverdagen? Ifølge Anja Vintov behøver det ikke være så besværligt, som vi nogle gange går og tror. Vi skal – hvilket også er bogens titel – bare flytte os lidt og turde noget mere.

”Det skal ikke være en kamp at tage nye skridt eller prøve nye ting. Mange gange skaber vi selv de store skrækscenarier mellem ørerne – det eksisterer sådan set ikke ude i den virkelige verden. Vi gør det meget værre, end det er. ”

Ens eget ansvar

Anja Vintov slår fast, at bogen ikke er ment som et indspark til læseren om at komme ud og redde hele verden. Man skal starte med at redde sig selv – man må med andre ord selv gøre arbejdet, hvis man vil ud af en situation, man ikke er tilfreds med.

For eksempel er det ens eget ansvar, at man holder fast i relationer, der forlængst har overskredet deres udløbsdato, bare fordi man altid har kendt hinanden. Der skal man være modig og turde tænke på sig selv.

”Kunsten består i virkeligheden i, at man skal erkende, at det ikke handler om alle andre, for det kommer det hurtigt til at handle om: Hvad gør alle de andre – og hvad gør de ikke? I sidste ende er ansvaret vores eget. Vi må acceptere, at hvis vi har et behov, så har vi også ansvaret for at gøre noget ved det,” siger Anja Vintov.

Se Anja Vintovs 11 gode råd om hverdagsmod her

Derfor skal du finde hverdagsmodet frem

11 gode råd om at blive lidt mere modig i dagligdagen.

Du har svært ved at komme op af sofaen og ja, du vil gerne gøre alle tilfredse og tør ikke sige fra. Men du har stadig mulighed for at ændre det.

Læs coach og forfatter Anja Vintovs 11 råd om at finde sin egen kerne og komme i gang med et modigere liv.

1) Hverdagsmodet er vejen frem

Du skal være ærlig nok overfor dig selv og andre til at indse, når det er tid til at gøre noget andet, risikovillig nok til at begynde at tage nogle nye skridt, tålmodig nok til at lade resultaterne af indsatsen vise sig (inden du giver op) og fleksibel nok i tanke og handling, så den nye kurs kan justeres hen ad vejen.

2) Din smerte og frustration er der for at fortælle dig noget – stop og lyt. Og begynd at gøre noget andet.

3) Giv slip – især på tanker, holdninger og handlemåder, som ikke giver dig det, du ønsker. Begynd med små skridt på at gøre noget andet.

4) Bliv en sund egoist

Bliv gode venner med ordet ‘egoist’. Det kan redde dig fra ventepositioner, nødløsninger, små hvide løgne og et limboland, hvor du er slave af andres forventninger.

5) Din krop viser vejen – uden god kontakt til hele dit ressourceområde – din krop og dine fødder, solidt plantet på jorden -kan din hjerne hurtigt løbe af med dig.

6) De rette relationer

Hvis der er knas i relationerne til andre mennesker, er du også en del af problemet. Hånden på hjertet, hvad kan du gøre anderledes? Det er ikke din opgave at ændre "de andre", men dig selv.

7) Kærlighed – er katalysator for smerte og mest lykke – skab det forhold, du vil have, eller elsk det, du har – og husk, at den der har behovet, har ansvaret.

8) Gå efter drømmejobbet

Sørg for at dine talenter og kompetencer er i spil i det, du laver, og vær ikke bange for at prøve noget nyt eller at redefinere din karriere, så den passer til dine behov og ambitioner.

9) Prisen for at flytte sig – eller lade være.

Om du flytter dig eller ej, så har det en konsekvens. Hvis du vil vide, om du er på rette vej, så mærk efter og lyt til dine følelser og behov.

10) Sæt skub i forandringer

Acceptér der hvor du er lige nu, foretag en ny handling, der kan bringe dig videre og tag ansvaret for, at kun du selv kan gå vejen, fordi det kun er dig, der kender din vej.

11) Til lykke – du er på vej!

Vær god mod dig selv – hver dag. Husk at det er de små, tilsyneladende ubetydelige valg, du foretager i din hverdag (som for eksempel at stikke en løgn, selvom du burde være ærlig, siger ja, selvom du mener nej, skyder dine behov til hjørne, fordi der en dag bliver bedre tid osv) der har indflydelse på, hvordan du har det, og hvor du er på vej hen i dit liv.

Læs mere om rådene på: www.anjavintov.com

Kilde: Anja Vintov

Fakta om bogen

”Flyt dig lidt – små skridt til store forandringer”, af Anja Vintov
Gads Forlag,
229 kroner,
Udkommer mandag den 23. august

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: