Vi bliver gladere i fællesskabet

Vi er ikke så alene, som vi tror

Vores venners succes får os til at føle os som tabere. Men i realiteten er virkeligheden en anden. Det viser forskning fra Stanford University.

Føler du, at alle dine venner lever et fantastisk liv, alt imens du selv sidder alene i sofaen lørdag aften? Så er du alligevel ikke helt alene. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Stanford University.

Åbner du din facebook profil mandag morgen til dine venners kreative, underfundige og x-faktorfyldte weekendoplevelser? Den fedeste filmpremiere i går? Eller den fantastiske date i lørdags?

Og føler du dig selv som den største taber, fordi din weekend kun indeholdt pizza, et telefonopkald fra din mor og 10 afsnit af de unge mødre?

Så er du ikke den eneste. Men heldigvis er der som regel heller ikke så meget grund til, at du føler det på den måde, for amerikanske forskere har nu dokumenteret, at vores mindreværd af at gå på blandt andet facebook er helt unødvendig, skriver Videnskab.dk.

Det er forskere fra Stanford University, der har undersøgt, hvordan vi føler os, når vi sammenligner vores eget liv med vores venners – for eksempel når vi læser facebook-opdateringer.

Og en af konklusionerne er altså, at venners succes får én selv til at føle sig som taber – men at realiteten er en anden, skriver Videnskab.dk.

Vi bliver gladere i fællesskabet

I undersøgelsen blev 80 studerende bl.a. bedt om at oplyse, hvor ofte de vurderede, at deres medstuderende havde konkrete op- eller nedture – som f.eks. at være til en god fest eller have hjemve.

De studerende vurderede, at 54 procent af klassekammeraterne havde haft nedture i perioden. I realiteten havde 83 procent været ærgerlige i perioden. De vurderede også, at 63 procent havde været til en god fest, men det havde kun 41 procent. Generelt undervurderede de deres kammeraters negative følelser med 17 procent og overvurderede deres opture med 6 procent.

Ifølge forskerne er mindreværdsfølelsen derfor helt uberettiget. Deres forsøg viser, at mennesket i den grad overvurderer, hvor godt andre mennesker har det. Primært fordi vi hellere vil tale om alt det gode, end alt det som er knap så fedt i vores liv.

Undersøgelsen viste også, at andre mennesker fremstår glade, fordi de ganske enkelt ofte ER gladere, når vi er sammen med dem, og ikke fortæller vidt og bredt om deres nedture.

Forskerne bad 63 studerende om at fortælle, hvor ofte de havde haft positive og negative følelser i de seneste to uger, om de havde været sammen med andre eller alene, da følelserne kom, og om de havde skjult de negative følelser for andre.

29 procent af de negative følelser opstod, mens folk var alene, mens kun 15 procent af de negative følelser opstod i selskab med andre. I 40 procent af tilfældene forsøgte de studerende i udersøgelsen bevidst at skjule de negative følelser for andre.

Og samlet set mener forskerne fra Stanford University, at mennesker føler sig mere alene og isolerede, end de i virkeligheden er.

Disse følelser kan forstærkes af sociale medier som f.eks. Facebook, mener Lars Lundmann Jensen, ekstern lektor i psykologi ved Københavns universitet. Han er forfatter til bogen: ‘Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund’.

“Vores statusopdateringer på Facebook handler i høj grad om at skabe en identitet og få anerkendelse for den, vi er. Vi vil i højere grad anerkendes for det positive end det negative. Det betyder til gengæld, at folk med lavt selvværd kommer til at føle, at alle andre har det federe end dem selv,” siger Lars Lundmann Jensen til Videnskab.dk

“Derfor kan man hurtigt komme i en situation, hvor 500 venner, der alle har det dårligt, fortæller hinanden, hvor fantastisk de har det,” Lars Lundmann Jensen.

Læs også:
Selvværd kan læres

Opbyg selvværd gennem selvtillid

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: