Positiv Psykologi og Sociale Medier

Positiv Psykologi og Sociale Medier

Skrevet af Lars Ginnerup den 31. oktober 2010

Er 1:1 coaching og samtaleterapi også udtryk for vanens magt? Og er der asynkrone alternativer? Hvor længe sad du bag skærmen i går? 3 timer foran TV? – Det var jo en lørdag aften, – og danskerne har vist ifølge den seneste undersøgelse TV’et tændt tre timer pr. døgn – i gennemsnit ganske vist. Men blev DU tændt på det? Og så er der Facebook, den virtuelle verden med brugere nok til at udgøre den 3. største nation i hele verden, men med den 3. verden underrepræsenteret.

Ifølge en af bagmændene til Harvard’s mest populære kursusfag nogensinde (pudsigt nok om Positiv Psykologi, og populært fordi det virker og derved bliver personligt anbefalet) kan de studerende forvente at få ca. 2,5 gange så meget ud af at dyrke en hobby og 3 gange så meget ud af at dyrke en sport som at se TV. TV er noget af det mest vanedannende, og ved du hvorfor? Fordi det er så let at gå til, og man har da heller aldrig hørt nogen prale med, at de er blevet enestående gode til at se TV på den nye storskærm.

Jeg kan tale med om det, for jeg ser praktisk talt aldrig TV; men SÅ fordi jeg v i l l e se en enkelt udsendelse, købte jeg 3 måneders abonnement til TV2, og eftersom det automatisk fornys, når man ikke aktivt afbestiller, hang jeg ud og så TV2 News i én uendelighed, for slet ikke at tale om Mogensen & Kristiansen. Mogensen er jo meget overskudsagtig, og jeg var efterhånden kommet til at se genudsendelserne, så meget dyrkede jeg ham som rollemodel for Positiv Psykologi (det der med næste uge, der bliver endnu mere fantastisk – er lige efter bogen; men h a n kan sige det, så man ligefrem kan se, at han glæder sig som et lille barn til at opleve jul hver dag på arbejde med pakkeløsninger i både rød og blå stue).

Grunden til, at man, når vi nu absolut skal tale om lykken, støder på grund eller rammer muren foran TV, er jo, at det typisk er en passiv nydelse, som kun i ringe grad kaster os ud i tættere samliv 😉 hvorimod såvel en hobby som en sport kan kræve langt mere af os og undertiden føre os ud i flowlignende oplevelser, hvor vi yder vores ypperste, fordi vi er positivt presset til det yderste. Topmotiverede, så at sige… Og social flow er det allerbedste: “Oplevelsen af at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og oplevelsen af at være sammen med de rigtige om det vigtige”, som Hans Henrik Knoop ville sige det.

Hvornår var du sidst i den situation foran Facebook?

Jeg interesserer mig også for det, fordi jeg i 3 år (på CBS) forskede i såkaldte gruppe beslutningsstøttesystemer, elektroniske mødesystemer, groupware (alle forløberne for Facebook og Sociale Medier så at sige) og i mange år faciliterede strategiseminarer på “alle elektroniske mødesystemers moder”, GroupSystems, som jeg importerede til Europa fra University of Arizona, Tucson. Systemet eksisterer i bedste velgående i dag og benyttes af mange virksomheder – også i DK – til udvikling og prøveimplementering af strategi. Grundlæggende er idéen, at alle kan skrive med om alt, alle kan se alt, og derved kan man ved fælles hjælp fremkalde kollektiv intelligens. Rent teknisk lidt ligesom du kender det fra blogs, blot endnu bedre. Thi ved hjælp af diverse features & functions er det endvidere muligt at koreografere processerne, så man chokeffektivt kan lave en udtømmende SWOT-analyse på kun en lille times tid. Og det er bare et simpelt eksempel!

Alligevel holder de fleste jo møder i dag på gammeldags vis, som om intet var hændt siden de gamle grækere.

Lidt ligesom i coaching og terapi. Hvordan kan det nu være?

Lidt om vaner

Hvad skal der til for at opbygge en god eller bare ny vane? Fra Covey ved vi, at det typisk tager 21 dage, men regn snarere med 66 ifølge ny forskning. Det drejer sig om indøvelse – og derved om nedbringelse af aktiveringsenergi, som Csikszentmihalyi kalder det. Og du kan ikke gøre det let nok for dig selv! Det er en jungle derude og for så vidt også inden i hjernen (”cells that fire together, wire together”), og der skal noget til at slå sig igennem, for slet ikke at tale om at slå sine folder på en ny måde, at bane nye veje til gamle mål. Du er derfor altid tilbøjelig til at vælge de letteste veje, nemlig de stier i junglen, som byder på mindst modstand, hvor vejen så tydeligt er banet også i hjernebarken, at du bare kan forlade dig på de gamle pejlemærker og nedtrådte stier: Men et hvil i hjørnesofaen foran TV’et eller endnu en times samtaleterapi behøver ikke at være den bedste vej til den ønskede forandring, for slet ikke at tale om lykken…

Og forandring er måske bedre end et hvil – for dig, NU!

Hvis du fx gerne vil spille mere guitar, skal du ikke gemme den væk i skabet. Bare de 20 sekunder, som det kan tage at tage den frem, er nok til, at du forbigår den mulighed for mere musik i dit liv. Og hvis du vil ud at løbe noget mere, kan det bedste være at gå i seng med løbetøjet på, så du om morgenen, når du vågner, blot lige skal stikke fødderne i løbeskoene, snøre dem, og så er du af sted for at snappe også psykologisk ilt.

Men hvor fører det os egentlig hen?

Nu kommer pointen fra forskningen i HÅB:

Der er mange veje til alle mål! Du kan på virtuelle læringsplatforme bedrive personlig udvikling, lederudvikling og organisationsudvikling som aldrig før. Jeg er så heldig at have et vedvarende og omsiggribende samarbejde med Wemind, der kan betragtes som noget nær DM i Sociale Medier. Den stiftende partner, 24-årige Jacob Bøtter, udgiver i morgen letlæst power bog med 55 forrygende eksempler på brandny anvendelse af Sociale Medier (tjek http://nq.dk/), heriblandt Foursquare, der leverer virtuelle badges, fx til de spillere, der indøver nye, sunde vaner på HealthMonth.

Spil er jo populære, og alle spil kan betragtes som en kombination af regler og tilfældigheder. Computerspil rummer helt nye muligheder for sammen at indøve sundere vaner. I al sin gribende enkelhed kan det gå ud på at formulere fx 7 regler for en sundere levevis en måned ad gangen, så det er til at overkomme at indlade sig på (nedbringelse af aktiveringsenergi!) – sammen med andre, der også dagligt samler eller taber points på at følge reglerne og melde tilbage til systemet (der selvfølgelig løbende sørger for scoring, så du bekvemt kan styre på feedback uden at blive beklemt), og præmien bestemmer man også selv, så det hele bliver realistisk vedkommende.

Sammen med Wemind og tusindvis af respondenter har jeg afprøvet en virtuel læringsplatform, som egner sig til at blande terapi og læring for raske mennesker, der oven i købet har udsigt til at blive både lidt sundere og meget lykkeligere (meget tyder nemlig på, at lykken har dobbelt så stor betydning for sundhed, som sundhed har for lykken).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: