Sådan tænker du nyt

 

Sådan tænker du nyt

 1. Gå en ny vej til arbejde
 2. Tal med nogle, du ikke plejer at tale med.
 3. Sæt dig på en anden plads ved bordet end den sædvanelige
 4. Løb en tur, tag en pause, sæt hjernen i frigear.
 5. Hav altid mindst ét lille eksperiment kørende.
 6. Giv dig selv konkrete udfordringer. En bestemt arbejdsproces kan måske gøres bedre? Tænk frit på hvordan.
 7. Skriv gode ideer ned, også midt om natten. Du kan ikke huske det i morgen tidlig. Vend den med andre. Hvis de skyder ideen ned, så lad være med at droppe dem – prøv med nogle andre, indtil du synes, den har fået liv eller endegyldig må dø.
Husk på, at… …
Danskeren Erling Vangedal-Nielsen blev træt at skvulpende isterningbakker og opfandt isterningsposen. Den er solgt i mere end tre milliarder eksemplarer i 30 foskellige lande.
 
POST-it-sedlen blev født, da firmaet 3M ved en fejl havde lavet en lim, der ikke bandt.
 
 

Som travl leder kan det være svært at afse tid til at få nye ideer og perspektiver på hverdagens udfordringer. Få et værktøj, der hjælper dig til at tænke nye ideer – også når du kun har 10 minutter.

Af Jens Larsen, partner i Copenhagen Coaching Center og forfatter hos Leading Capacity

Værktøjet ’skriftlig idécoaching’ hjælper dig som leder til at tænke nye ideer og perspektiver på hverdagens udfordringer, også når du har travlt. Det handler i al sin enkelhed om at skrive sine tanker ned. Det kræver lidt øvelse af få fuldt udbytte af teknikken, der er velegnet til at:

 • skabe nye ideer og indgangsvinkler til dine udfordringer
 • sætte kreative processer i gang
 • skabe overblik
 • få dig til at føle dig forberedt og engageret

Skriftlig idéudvikling er en  form for brainstorming. Men i modsætning til almindelig brainstorming, hvor man tænker i stikord, skriver man her uafbrudt og i en sammenhængende strøm. Altså hele sætninger. Man skriver alle sine tanker ned. For at øge mængden af associationer og ideer, kan man lade sig inspirere af coachende spørgsmål.


Redskaber:
Det kræver en kuglepen, en notesblok og et stopur. Nogle foretrækker at skrive på computeren. Gør man det, skal man lægge noget over skærmen, så man ikke kan se, hvad man skriver. Har man det på skærmen, bliver man let fristet til at gå tilbage og rette i materialet.

Sted: Skriftlig idéudvikling kan udføres alle steder, hvor du kan sidde i fred og ro og har mulighed for at skrive – på kontoret, hjemme,  i bilen, i toget, bussen. osv.

Varighed: En vigtig pointe, når man skriver, er, at man skriver på tid, og at man stopper, når tiden er gået. Selv om man er midt i en sætning, stopper man, når tiden er gået. 10 minutter er overkommeligt for de fleste.

Indstilling: Vær åben over for alt. Som i al brainstorming er det vigtigt at skille den kreative proces fra den kritiske. Når du skriver, skal du være ukritisk og åben over for alt, der kommer op. Som udgangspunkt handler det om ”at du skriver” i 10 minutter og ikke ”hvad du skriver”. En stor del af din tekst vil være banal, og fyldt med tanker du har tænkt før. Ofte skal du imidlertid have skrevet dette ned, før der kommer noget nyt op.

Skrivehastighed: Høj hastighed giver bedre ideer. I udførelsen af øvelsen er det vigtigt, at du skriver hele tiden. At du hverken flytter blyanten fra papiret eller stopper op. Amerikanske undersøgelser har vist, at høj skrivehastighed giver de bedste resultater. Når vi skriver langsomt, når vi at reflektere over, hvad vi skriver, og det hæmmer den kreative proces.

Sådan gør du

 1. Skriv din udfordring ned
  Formuler din udfordring øverst på et stykke papir eksempelvis: ”Hvordan får vi (gen)skabt arbejdsglæde?” eller ”Hvordan udvikler vi en ny strategi i vores fusionerede enhed?”.
 2. Stil stopuret
  Stil stopuret eller din mobiltelefon til 10 minutter. Aktivér uret.
 3. Start skrivningen
  Skriv løs. Det er vigtigt, at du skriver hele tiden ude at stoppe op og kun tænker.  Skriv alt du kommer til at tænke på i forbindelse med emnet. Alle dine associationer. Hvis du i starten ikke har noget at skrive, skriver du bare det: ”Jeg har ikke noget at skrive, jeg har ikke noget at skrive”. Prøv efterhånden at dreje det hen på emnet, prøv at nærme dig emnet.
 4. Under skriveprocessen – opdagelsesrejsende
  Enten kan man vælge bare at skrive løs, men når du har lavet øvelsen et par gange og således ”lært det”, kan en måde til at optimere idégenereringen være at tænke din skrivning som en dialog. Fx kan du lade dig inspirere af spørgsmål fra coaching. Se problemet fra andre synsvinkler, hvad ville medarbejderne sige, hvad ville mellemlederne sige, hvad ville HR-afdelingen sige? Hvordan ville den perfekte løsning se ud? Tænk på dig selv som en opdagelsesrejsende, der er ved at opdage et nyt land, hvor der ikke er et landkort. Gå i dybden, hvis noget interessant dukker op. Prøv at gøre det mere konkret.
 5. Den færdige tekst
  Når du er færdig, kan du give dig selv 5 minutters pause. Herefter kan du læse din tekst igennem og understrege de steder, hvor du føler, der dukkede noget interessant op. Eller måske er et andet tema imidlertid dukket op, som det kan være en idé at reflektere over. De første gange man laver øvelsen, sker det dog sjældent, at der dukker noget nyt op. Til gengæld sætter det gang i den kreative proces.
 6. Videreudvikling
  Du kan enten vælge at lade det ligge og lagre i din underbevidsthed, eller du kan vælge at slå ned på et sted i teksten, som du synes er relevant og arbejde mere med det. Hiv det ud af teksten og lav en ny hurtigskrivning på den.

 

 

Artiklen er en redigeret udgave af 10 minutter til den gode idé – individuel idéudvikling når man har travlt, som blev bragt på www.leadingcapacity.dk.

Læs andre af Lederwebs artikler om effektivitet:

Få styr på dine prioriteter

Den gode to-do liste

Bliv bedre til at huske 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: