Sådan får du vendt en Tycho Brahes-dag

Kommer du først forkert ud af sengen, så starter det en kædereaktion af uheld.

Sådan får du vendt en Tycho Brahes-dag

Har du nogensinde haft en rigtig Tycho Brahes-dag? Altså en dag, hvor alt går dig imod, og hvor den ene ulykke bider den anden i halen? Det har de fleste mennesker oplevet, og det er som om, at hvis man først får det forkerte ben ud af sengen, så er dagen dømt til at mislykkes. Men man kan faktisk godt kommer over på det rigtige ben igen, fortæller psykolog Henrik Tingleff.

 

Det gik helt galt for mig en morgen. Det regnede, vi var sent på den, ungerne stod på dørtrinnet og skreg, og jeg stod ude i den silende regn og baksede med at få cykelvognen spændt fast på anhænger-trækket på min cykel. Og det drillede:

“Hvorfor er det altid, når det regner, og man har travlt, at den s…. cykelvogn ikke vil på?”, hvæsede jeg til min mand.

“Det er derfor!”, svarede han klogt. “Det er fordi, det regner, og vi har travlt”.

Du spinder dig selv ind i en dårlig dag
Nu er det ikke alle, der bakser med cykelvogne i regnvejr, men de fleste har nok prøvet at have en dag, hvor alt bare går galt. Og når først man er kommet ind på den uheldige vej, så er det som om, det ikke stopper igen.

Det er der en forklaring på.

– Der er to faktorer, der spiller ind, når man har fået det forkerte ben ud ad sengen, forklarer psykolog Henrik Tingleff.

– Det ene er den såkaldte følelsesmæssige bekræftelse – og den anden er den selektive opmærksomhed. Den følelsesmæssige bekræftelse opstår, når din følelsesmæssige reaktion er trådt i kraft: Når du føler, at nu går det hele altså skævt for dig, så begynder du også at tro på det – og så begynder du at fokusere på alt det, der kan bekræfte dig i, at tingene rent faktisk hænger sådan sammen.

Selektiv opmærksomhed
Og når man så har tabt mælkekartonen på gulvet, smækket sig ude og glemt madpakken, så er det svært at hive dagen tilbage på sporet, så bliver det bare ved og ved og ved.

Men det er faktisk mest i vores egen bevidsthed, at ulykkerne bider sig selv i halen.

– Den selektive opmærksomhed handler om, at du begynder at samle data, der kan bekræfte dig i, at du altså også er uheldig. Og når du så i forvejen er oprevet, så er det nemmere at lade sig rive med, forklarer Henrik Tingleff.

– Så er det, man kommer skævt ind på sin dag. Ens stressniveau påvirkes, så man for eksempel ikke lige har rummeligheden til at sige til børnene: “Lad lige være med at hive i buksebenet, mor skal lige røre i havregrøden, så har hun tid”. Eller man er så kørt op, at man ikke kan få cykelanhængeren på plads sådan en dag, så bliver det hurtigt til, at den også altid driller… Men nej, det gør den faktisk ikke, det handler om, at du er i gang med at samle data, der skal bekræfte dig i din onde cirkel.

Situationen kan vende
Men det er faktisk muligt at komme ud af den uheldige gænge og komme over på et mere positivt spor. Hvor den spildte mælk og den glemte madpakke på en god dag kun ville afføde et skuldertræk, så kan det på en dårlig dag virke som om, at man er jordens uheldigste menneske.

– Og i den situation har man ikke rummeligheden til at tage let på det, siger Henrik Tingleff.

Men så handler det om at flytte fokus.

– Det kan være, at du kommer på job og kaster dig over en kompleks opgave, der skal løses.

– Eller søde kolleger, der får dig på andre tanker. Du skal med andre ord have tankerne på noget andet, så du kan få tankemylderet ud af hjernen. Når du så har brugt control-alt-delete knappen, så kan du evaluere lidt på det og stille dig selv spørgsmålet: Er det nu så slemt….nej, det er det jo egentlig ikke, siger Henrik Tingleff.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: