Kender du dit målsætningsfilter?

goals journey

Mennesker er forskellige i den måde, de går efter deres mål på. Nogle engagerer sig i målsætning, og stræber efter at gøre det perfekt. Andre nægter at beskæftige sig med målsætningsprocesser, en tredje slags mennesker prøver konstant at optimere deres arbejdsindsats, mens en fjerde type mennesker hellere vil arbejde med de mål, som de umiddelbart tror, er mest realistiske for dem at nå. Hvad gør du?

Hvor god du er til at nå dine mål, handler ikke altid om de mål, du sætter dig. Det handler mere om den måde, du tænker og forholder dig til dine mål på. Du har nemlig allerede valgt den måde, du forholder dig til det at arbejde med mål på. Spørgsmålet er bare hvilke af de fire måder, du benytter dig af:

Du arbejder ikke med mål:

Er du den type, der nægter at gå efter og arbejde med mål? Denne type af mennesker er som regel pessimistiske og skeptiske omkring målsætning. Deres holdning til det at sætte sig mål er i mange tilfælde kommet fra dem selv, efter at de har oplevet en eller flere målsætningsprocesser, der ikke er gået, sådan som de ønskede det. De mennesker, som tænker på denne måde, prøver ofte at undgå tanker om fremtiden, og de forventer i mange tilfælde det værst tænkelige.

Du går efter det perfekte mål:

Denne type af mennesker er stort set aldrig tilfredse med de ting, de laver (eller det andre laver). De vil ofte sætte høje og urealistiske mål, der vil sætte dem i situationer, hvor de bliver frustrerede eller skuffede. Idéen med at arbejde med målsætning på denne måde er mange gange, at personen vil opnå det perfekte. Ofte vil en person, der er perfektionist på denne måde, tale om det endelige eller det perfekte mål, men vil afholde sig selv fra at nå det. Deres fokus vil mange gange være på fremtiden, og på hvordan de til den tid kan opnå det perfekte. Dette forhindrer dem mange gange i at være til stede i nuet, og mange af dem ender i sidste ende med at overbevise sig selv om, at deres målsætninger ikke er gode nok.

Du sætter dig realistiske mål:

Sætter du dig kun de mål, som du mener er realistiske? Hvis du gør det, har du sansynligvis en holdning om at dine (og andres) mål skal være realistiske, for at de kan opnås. Denne type af mennesker drømmer, håber og er i nogle tilfælde optimistiske omkring det de gerne vil, men de ender som regel med at vurdere deres egne mål ud fra dem selv og de omgivelser, der påvirker dem. Når mennesker prøver at være realistiske i deres målsætning, glemmer de ofte, at hvert enkelt menneske (inklusiv dem selv) har mulighed for at udvikle sig selv og deres potentiale gennem selvledelse. På den måde afskærer de sig for muligheden for at nå nogle mål, som på kort sigt ikke virker særlig realistiske men som kan vise sig at blive realistiske på lang sigt.

Du optimerer dine mål:

Denne type mennesker er engagerede i målsætningsprocesser – uanset om de virker urealistiske eller ej. De gør det bedste, de kan med det, de har og lader det være ved det. De sætter sig mål ved at gå efter nogle mindre delmål, så de kan opnå nogle små succeser på deres vej mod deres endelige mål. Dette gør, at det er processen i sig selv, der er det sjove for dem i stedet for, at de først får det sjovt, når de har nået deres mål. Alt dette kan du iøvrigt læse mere om i min bestseller “Sådan spiser du en elefant“.

Som det fremgår af de fire beskrivelser, er der nogle af måderne at arbejde med målsætning på, der er mere effektive end andre. Har du ikke lyst til at bruge din tid på at arbejde med målsætninger, er der selvfølgelig ingen grund til, at du gør det. Har du derimod lysten og modet til at arbejde med nye inspirerende mål for dig selv og andre, vil jeg foreslå, at du arbejder på at optimere dine mål fremfor at gå efter det perfekte eller de realistiske mål. Ikke fordi du ikke kan få det til at virke, men fordi det er lettere at sætte sig et mål, som der kan optimeres på undervejs, når du begynder at gøre dig nogle erfaringer med det, du sætter dig mål indenfor… Hvad er din erfaring med målsætning?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: