Job via netværk

af Job og Karrierekonsulent hos Lederne Gitte Gladding 

 netvaerk

 

 

 

 

 

 

At kende nogen, som kender nogen, der kender nogen… Det er en effektiv måde at sætte fut i karrieren, uanset om du er mellem to job eller søger videre fra den lederstilling, du har nu. Når du bruger netværk til at søge job, handler det om at få skabt nye kontakter og genoplivet gamle.

– Overvej, hvem, der kan hjælpe dig videre. Det er sjældent dem, der er tættest på dig privat, der kan lede dig til dit næste job. Men det kan for eksempel være dine tidligere samarbejdspartnere og kunder, som hører til den branche, du gerne vil arbejde i, eller tidligere kolleger, som arbejder i en bestemt virksomhed, du finder interessant, siger Job og Karriekonsulent hos Lederne Gitte Gladding.  

Det kan være grænseoverskridende for nogen at skulle sælge sig selv i forhold til et nyt job, fortæller hun. Men det er vigtigt, at du får fortalt omverden, at du søger nyt arbejde. Selv om du måske synes, at du har tonet flag som jobsøgende, kender omverdenen ikke nødvendigvis dine særlige spidskompetencer tilføjer hun.  

Hvad byder du ind med? 
Men undgå at spørge direkte, om de har et arbejde til dig, for det kan bringe både dine relationer og dig selv i forlegenhed, hvis der ikke lige er et job eller hvis de måske ikke ønsker at arbejde sammen med dig. 

– Du kan sagtens bede om indsigt i, hvad der rør sig i virksomheden eller branchen eller bede om et godt råd. Du skal også vise, at du ikke bare vil have, men at du har noget at byde ind med, siger Gitte Gladding.

Det gælder både over for en potentiel ny arbejdsgiver og for dit netværk i bred forstand. Den personlige kontakt skal tage udgangspunkt i, om du har en god idé, iagttagelse eller viden, som vedkommende kunne have nytte af. Du kan også øge din markedsværdi og eksponere dig bredt ved for eksempel at dele fagartikler eller stillingsopslag, som kan hjælpe andre, på de sociale medier som for eksempel LinkedIn.

Og det er bare om at komme i gang, for folk vil gerne hjælpe og give et godt råd, hvis de kan, forsikrer Gitte Gladding.

Brug dit netværk

 • Kortlæg dit netværk
  Hvem kender du fra din karriere, uddannelse, privat og andre steder, som kan medvirke til at finde en jobåbning? Hvad kan de enkelte relationer bidrage med af viden, adgang til relationer eller sparring?
 • Forbered dig grundigt
  Hvad vil du opnå med mødet? Hvordan vil du markedsføre dig? Hvad skal din elevatortale indeholde? Hvad kan du, og hvilken værdi og resultater kan du tilføre en ny virksomhed? En præcis og kort elevatortale medvirker til en god netværkssamtale, hvor dine relationer forstår, hvad du konkret går efter.
 • Kontakt dit netværk
  Vær personlig og velovervejet. Spørg ind til, hvad der rør sig i deres virksomhed og deres branche. Husk, at folk gerne både vil fortælle om deres egen verden og hjælpe, hvis de kan. Du kan eventuelt begynde med at spørge tidligere kolleger, hvad de særligt satte pris på i samarbejdet med dig.
 • Kontakt dit netværks netværk
  Søg viden, overblik og opbyg tillidsfulde relationer. Er der ikke de rette personer i dit netværk, må du i gang med at udbygge dit netværk. Udvid dit netværk med nysgerrighed og ved at lytte i mødet med nye mennesker. Deltag på konferencer, gå-hjem-møder, i netværksgrupper eller bliv frivillig og vis dine kompetencer i andre sammenhænge.
 • Hold dit netværk ved lige
  Følg op på de møder og mailudvekslinger, du har haft, og lad relationerne vide, når der sker af nyt. Fortæl dem, hvilken betydning deres råd og hjælp har haft i din jobsøgning.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: