Hvor der er vilje, er der vej

– Ved du, hvor meget dine tanker og følelser påvirker dine handlinger?

Pas på du IKKE falder ned! Vi må IKKE tabe denne ordre! De fleste mennesker er ikke klar over, hvor stærk hjernen er, og hvor umuligt det er at arbejde mod underbevidstheden. Den vinder hver gang – eller næsten da. Hvad er det med de der negationer? Hvad er en negation? Hvorfor hører hjernen ikke negationen?

Lad os tage et eksempel

Hvis vi planter en tanke i din hjerne med en negation, arbejder din hjerne på højtryk med at modbevise den. Hvis vi f.eks siger, at du under igen omstændigheder må tænke på en lyserød elefant, så går din hjerne i gang med at tænke lyserød elefant. Vi har plantet tanken i dit hoved med en negation, og din hjerne tager provokationen op. Den tænker; du skal ikke bestemme, hvad jeg ikke må – og gør det stik modsatte.

Den tænker på lyserøde elefanter i en mængde, den aldrig har tænkt lyserøde elefanter før.

Det svarer fuldstændig til, at du siger til dig selv: Nu må jeg ikke længere bekymre mig om mængden af opgaver på mit bord. Nu stiger dine bekymringer. Hjernen kan simpelthen ikke lade være. Og det ved kun få mennesker. Alt det du ikke må, oplever hjernen som træls. Alt det du skal som forfærdeligt. Og MÅ IKKE – og SKAL er det to mest brugte sætninger, når mennesker har en idé om at ændre på deres vaner eller adfærd: ”Jeg må ikke spise kage” eller ”jeg skal spise sundt og motionere”.

I begge tilfælde går hjernen – underbevidstheden – i gang med at modarbejde MÅ IKKE og SKAL.

Og den kamp er aldrig vundet på længere sigt. Når vi skal bruge viljestyrke for at styre hjernen i alt for lang tid, taber vi. Tænk et øjeblik over ordet viljestyrke. Du skal bruge styrke for at styre din vilje! Og viljen er oftest så stærk, at du ikke kan knække den.

Men hvordan skal vi så ændre adfærd og vaner?

I stedet for må ikke og skal, kan du bruge ordet VIL. Selvom det hele lyder ens for dig, oplever hjernen og underbevidstheden det helt anderledes. Så i stedet for at fokusere på, at du IKKE MÅ tænke på lyserøde elefanter, så erstat den tanke med, at du VIL tænke på blå. Min egen holdning er, at hvis du skal bruge viljestyrke for at ændre vaner og adfærd – specielt over længere tid – så skyldes det, at du ikke VIL det nok. Hvis det er noget, du virkelig vil, hvorfor skulle det så være nødvendigt, at bruge viljestyrke?

Tænk på noget andet

En anden måde at styre tankerne positivt er simpelthen at tænke på noget andet. Påvirker dine tanker dine følelser negativt, så skift dem ud. Du kan kun have en tanke ad gangen. Vælg en positiv grøn tanke. Hvis du har et problem, så erkend problemet og tænk i stedet over, hvad der kan få dig ud af problemet.

Hvad styrer din adfærd, og hvordan når

du nye mål?

Vil du nå andre resultater, end dem du plejer, er du nødt til at gøre noget andet, end du plejer. Få her et afgørende værktøj til at nå dine mål.

Adfærdsmodellen.

Modellen tager udgangspunkt i et resultat. Alt hvad vi gør, er med et resultat for øje. Resultat er et udtryk for et mål, du gerne vil nå. Det kan være et mål for din virksomhed, dine medarbejdere, for dig selv etc. Fælles for alle resultater vi gerne vil nå, er, at de kræver en indsats. Man må gøre noget. Vil du nå andre resultater, end dem du plejer, er du derfor nødt til at gøre noget andet, end du plejer. Du må gøre noget anderledes – mere eller bedre.

Overordnet er din adfærd, altså det du gør, afhængig af to ting:

For det første afhængigt af det,du ved og kan – og for det andet afhængig af det, du føler og tror.

For at gøre noget anderledes er det vigtigt, at du ved, hvad der skal til, og hvordan det skal gøres. Dernæst at du kan gøre det. Din viden skal være rodfæstet i dine færdigheder, ellers ændrer du ikke din adfærd.

Udover den rigtige viden og de rette færdigheder er det også afgørende, at du føler og tror det rigtige. Du skal have positive følelser for det, du skal gøre anderledes. Du skal have en positiv holdning til at ændre adfærd, og du skal tro på, at det skaber bedre resultater at ændre sig. Hvis du ikke føler og tror det rigtige, så vil dine følelser skabe et filter, der blokerer for det, du ved og kan.

Mit filter – løbeskoene SKAL på

Når vi beslutter os for at nå et spændende resultat, er det ofte vores følelser og holdninger, det vi føler og tror, der skaber blokeringen for at ændre adfærd. Et eksempel fra min egen hverdag er målet om at komme i bedre form. Det, som jeg skal gøre er at komme mere ud at løbe. Jeg ved godt, hvordan jeg skal løbe, og jeg har færdighederne til at løbe. Alligevel kommer jeg ikke nok ud. Det, som jeg føler og tror, blokerer for handlingen at løbe. Måske kommer jeg hjem og føler mig træt – motivationen til at få løbeskoene på er udeblevet. Jeg hjælper mig selv til at tro, at det vil være bedre at slappe af i dag og løbe i morgen.

For at ændre det, som jeg føler og tror, er der tre centrale ting, der skal falde på plads. Jeg skal først forstå, hvad jeg kan opnå ved at ændre adfærd. Dernæst er der behov for en værdioplevelse. Jeg skal mærke, hvad jeg vil få ud af at ændre det, jeg gør. I eksemplet skal jeg opleve hvor meget energi, jeg får ud af at løbe. Når jeg til sidst accepterer, at det at løbe giver mere energi og gør mig glad, så vil det, som jeg føler og tror ikke længere være et filter. Filteret forsvinder.

Tænk over et resultat, der er afgørende for dig at nå. Det kan være et personligt mål, eller et vigtigt mål på arbejde. Stil derefter dig selv følgende spørgsmål:

______________________________________________________

  • Hvad får du ud af at nå resultatet?
  • Hvilken adfærd er afgørende for at nå resultatet – hvad skal du gøre anderledes?
  • Hvad har du behov for at vide noget om?
  • Har du de rette færdigheder?
  • Hvad føler du for det du skal gøre? Hvad føler du for resultatet?

______________________________________________________

Sørg for at fortælle en anden om dit resultat, og hvordan du skal ændre din adfærd. Det forpligter dig til at holde fokus. Jeg vil også anbefale, at du belønner dig selv for din nye adfærd. Og sørg for at notere alle dine succeser med din ændrede adfærd

Ovennævnte er skrevet af hhv af Jes Graugaard og Rasmus Larsen

se mere :   http://www.intenz.dk/bliv-inspireret/artikler—b%C3%B8ger—videoer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: