Test dig selv. Hvilke af disse ord kan du ikke sige om dig selv

På samme måde som vi projicerer vores egen mørke skygge og utiltalende egenskaber over på andre, for at blive fri for at se dem i os selv, projicerer vi også vores eget lys på andre.

Vi ser positive, vidunderlige, smukke, stærke egenskaber i andre, som vi har svært ved at se i os selv eller tro på, at vi selv besidder.

 

 

 

De egenskaber er ikke en del af vores bevidste selvbillede, og vi har ikke selv adgang til dem. De eksisterer kun … derude. I andre.

Af Pernille Melsted

Eller … det tror vi i hvert fald.

For vi kan få adgang til dem. Og vi skal.På et tidspunkt havde vi adgang til det hele.
Da vi var helt små. Der var vi i fin kontakt med vores power, handlekraft og styrke. Og vores sensitivitet og sårbarhed. Og vi var ikke bange for at fylde eller tage vores plads. Eller være skøre og fjollede.Men efterhånden som vi voksede op, gemte vi det allersmukkeste af os selv væk.Måske var der ikke plads til kunstnerisk udfoldelse i dit barndomshjem, og derfor gemte du din *kreativitet* væk.

Måske var *skønhed* noget man rynkede på næsen af, og derfor skjulte du hurtigt din naturlige lyst til at pynte og dekorere.

Måske hånede man dumdristighed i din familie og derfor gemte dit *mod* lang væk.

Måske gav du al din *power*, *målrettethed* og *handlekraft* til din bror, mens du selv tog til takke med rollen som det *søde* og *nemme* barn.

 

En af vores vigtigste opgaver, som voksne, er at hive alt det her guld ud af skammekrogen igen.

I går holdt jeg et dejligt (og meget udsolgt) foredrag om den lyse skygge – om vigtigheden af netop at tage ejerskab for alt det smukke, bløde, søde, sjove, smukke, powerfulde, kreative, vilde og storslåede i os selv.Det er vigtigt for os selv.Men det er i høj grad også vigtigt, hvis vi har børn, når man tager dette Carl Jung citat i betragtning:

“Nothing has a stronger influence psychologically on children than the unlived life of the parent”

Hvis ikke du vil arbejde med din lyse skygge for dig selv. Så gør det for dine børns skyld.Det har ingen effekt, at du siger til dine børn, at de skal tro på sig selv og gå efter det, de brænder for – hvis du ikke selv gør.Det har ingen effekt, at du siger til dine børn, at de er smukke, elskelige og særlige – hvis du ikke kan sige det om dig selv.

Så klinger det hult. Og det kan børn godt mærke. Det starter med dig.

 

 

Test dig selv. Hvilke af disse ord kan du ikke sige om dig selv (uden at rødme eller krumme tæer)?

Nedenfor finder du en liste med positive ord.Det er bare ord, bogstaver i forskellige kombinationer, men nogle af ordene vil formentlig føles fremmede, nærmest provokerende pompøse eller kvalmende sukkersøde.Jeg vil anbefale dig at gå listen igennem, og sige (højt) Jeg er ______ til hvert enkelt ord.

Læg mærke til hvilke af ordene du er helt ok med – og hvilke ord, der føles “for meget”.

Dem, der føles for meget, giver dig et godt hint om dine personlige *lyse* skyggesider = egenskaber, du med fordel kan kaste noget mere lys på.

Klar?

Jeg er _____________

Hvis du finder det meget grænseoverskridende at sige ”jeg er”, kan du starte med at sige: ”Det er trygt for mig at være …”

Talentfuld, sexet, tilfreds, powerfuld, ambitiøs, selvsikker, elsket, inspirerende, sensuel, karismatisk, yndig, lidenskabelig, lækker, glad, levende, energisk, tillidsfuld, fleksibel, kompromisløs, kær, accepterende, sund, dygtig, klog, respekteret, støttende, lækker, rummelig, guddommelig, fri, sjov, vis, nuttet, overdådig, professionel, afbalanceret, succesrig, værdig, åben, medfølende, stærk, kreativ, fredfyldt, fair, ansvarlig, smuk, sej, begejstret, modig, sårbar, strålende, bevidst, storslået, attraktiv, centreret, romantisk, hjertevarm, taknemmelig, blid, stille, blød, ønsket, ødsel, kærlig, beslutsom, nænsom, uimodståelig, generøs, smuk, rolig, sorgløs, tålmodig, fordomsfri, cool, eftertænksom, spirituel, loyal, viljefast, spontan, humoristisk, legende, moderlig, uskyldig, sårbar, skæg, forstående, dedikeret, optimistisk, ligefrem, intelligent, balanceret, troværdig, aktiv, spirituel, fandenivoldsk, blændende, frygtløs, livlig, varm, fokuseret, inspirerende, nytænkende, autentisk, målrettet, vidunderlig, solid, beslutsom, ægte, givende, tilbedt, sprudlende, nydende, modig, sensitiv, målrettet, skør, uhæmmet, autentisk, omsorgsfuld, progressiv, enestående, handlekraftig, ærlig, sanselig, kær.

Der hvor du tøver eller tænker “Puha, ej det kan jeg simpelthen ikke sige om mig selv!”, er der en mulighed for at hive noget lys hjem.

 • Hvorfor er du ikke dét?
 • Hvorfor vil du ikke være det?
 • Hvornår holdt du op med at være det?
 • Hvem har fortalt dig, at du ikke er?
 • Hvorfor har du skam her?
 • Hvad skulle der til, for at du synes, at du (også) er det?
Nogle kvinder kan med lethed og stolthed sige ”Jeg er lækker og alle mænd begærer mig”, andre kan ikke engang tage ordet ”pæn” i deres mund.

 

 

Kilde : Pernille Melsted

One Response to Test dig selv. Hvilke af disse ord kan du ikke sige om dig selv

 1. mette Weber says:

  Nøje for et godt indlæg til alle men særlig til forældre som jeg oplever har svært ved at forstå deres børns følelser, tanker og adfærd. Når forældre kontakter mig for rådgivning kommer de fleste fordi de Synes at der er noget galt med børnene , deres adfærd eller noget de ikke kan få dem til . Vi finder sammen frem til at det handler om samspil og ender så med at forældrene begynder at kigge på sig selv . . Jeg har delt den på min facebookside tal med børn på den. Fede måde og håber mange vil læse og dele den.
  Mette Weber

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: