Er du også bange for at de gennemskuer dig?

Føler du, at du er blevet forfremmet til leder ved en fejl, og går du rundt i evig frygt for, at nogen opdager det? Så er du måske ramt af det såkaldte impostor-fænomen, hvor man ikke kan se sine egne succeser, men i stedet fokuserer på det, man ikke kan eller ved. Bliv klogere på impostor-fænomenet og få gode råd om at minimere det.

 

Ann C. Schødt, forfatter, foredragsholder  og forandringsfacilitator hos Potentialefabrikken

De færreste ledere bliver udnævnt ved en fejl. Hvis du føler, at det er tilfældet for dig, så er du måske ramt af impostor-fænomenet.

Personer, der er ramt af fænomenet, kan ikke se, tro på eller anerkende deres egen succes eller resultater. De føler, at de har snydt eller været heldige, og er tilbøjelige til at undervurdere deres egne præstationer, mens de overvurderer andres. Derfor er deres selvtillid ikke proportionel med deres faktiske kompetencer, viden og resultater.

Er du ramt af impostor-fænomenet?

 • Har du nogle gange en følelse af, at det må skyldes en fejl, at du er blevet forfremmet eller har fået ros?
 • Er du tilbøjelig til at bagatellisere eller nedvurdere din succes og dine resultater som leder, fordi du tænker, at det jo bare skyldes held og god timing?
 • Sammenligner du dig med dine kolleger og tænker, at du har den forkerte uddannelse eller baggrund?
 • Er du bange for at blive bedømt af andre, for hvad nu hvis de fandt ud af, hvor lidt du kan og ved?
 • Kan du få præstationsangst, når du skal præsentere dit arbejde og dine resultater for andre?
 • Er du på den ene side afhængig af at få ros og anerkendelse, på den anden side bange for at blive afsløret, fordi du har en følelse af at være kommet for let til tingene?

Så er du sandsynligvis ramt af impostor-fænomenet, og du er langt fra alene om at kæmpe med den slags tanker og følelser.

Du kan teste, om du er ramt af impostor-fænomenet her

Læs mere om impostor-fænomenet her

 

Hvem bliver ramt af impostor-fænomenet?

Impostor-fænomenet (eller impostor syndrome) blev opdaget og navngivet af professorerne Pauline Clance og Suzanne Imes tilbage i slutningen af 1970’erne. Ifølge deres forskning ramte fænomenet især de dygtigste, kvindelige studerende, som altid klarede sig godt. Men alligevel led de af eksamensskræk og præstationsangst, fordi de ikke troede på, at de kunne præstere lige så godt næste gang.

Siden opdagede man, at impostor-fænomenet også ramte succesfulde mandlige erhvervsledere, som ikke kunne se deres eget aktive bidrag til deres succes. De mente i stedet, at det måtte skyldes held, tilfældigheder og god timing.

Læs hele artiklen her :

http://www.lederweb.dk/dig-selv/lederrollen/artikel/116859/er-du-ramt-af-imposter-fanomenet

 

Heldigvis kan du selv gøre noget for at begrænse fænomenets indflydelse på din hverdag.

4 tips til at mindske impostor-fænomenet

 1. Tag chancer
  Start med at tage en lille chance hver dag i et par uger. Tag så nogle lidt større chancer, indtil du har mod på at tage de chancer, der virkelig vil gøre en forskel for dig.
 2. Få feedback
  For din selvopfattelse er sjældent helt realistisk. Bed seks til ti personer, der kender dig godt, om at give dig skriftlig feedback på, hvordan de oplever dig, samt hvad de ser som dine styrker og dit potentiale. (Ikke dine svagheder eller udviklingsområder – det kan sagtens vente). Det er vigtigt, at du får feedback på skrift, da den så kan fungere både som et bevis og som et godt modargument til den indre stemme, der nedvurderer alt, hvad du siger og gør.
 3. Dokumenter din succes
  Skriv en liste over de opgaver og større projekter, du har haft succes med at gennemføre. Mind dig selv om de fag, hvor du fik gode karakterer, selv om du var meget nervøs. Tag evt. en intelligenstest, så du kan få et tal på din IQ og et mere realistisk billede af din intelligens.
 4. Flyt fokus
  Stop med at fokusere på den lille fejl, du engang begik, og fokuser i stedet på alle de ting, du er lykkes med.

Læs også:

Det perfekte er ikke altid det bedste

Tvivl og bliv en stærkere leder

10 tips til særligt sensitive ledere

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: